Instagram'ın erişime kapatılmasının e-ticarete günlük faturası ne kadar olacak?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Instagram'ın erişime kapatılmasının e-ticarete günlük faturası ne kadar olacak?
Doviz.com
02.08.2024 14:21

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’de toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısmın sosyal medyada gerçekleştirildiğini belirterek, erişim kısıtlaması sonrasında oluşturulan influencer trafiğiyle birlikte günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini vurguladı.

Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kararıyla 2 Ağustos itibarıyla Türkiye’de Instagram’a erişim sınırlaması getirildi.

Türkiye'den kullanıcılar instagram'a erişemezken Meta'nın diğer sosyal medya platformu Facebook'a erişim sağlanabiliyor.

Instagram aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla Facebook ve YouTube'un arından dünya genelinde en fazla kullanılan platform konumunda bulunuyor.

Türkiye ise 57,1 milyon kullanıcısıyla dünyada en fazla instagram kullanan beşinci ülke konumunda yer alıyor.

Türkiye'deki kullanıcıların sosyal medya platformlarında geçirdiği süreler düşünüldüğünde bu yasağın çok uzun süre devam etmemesi, Instagram yönetiminin bu sorunun çözülmesi için hızlı bir aksiyona gireceği öngörülüyor ancak yasağın devam etme ihtimaline karşın buradan para kazananların yeni arayışlara gitmesi de ihtimaller arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABER Instagram'a erişim engeli getirildi Instagram'a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişim engeli getirildi.

Kararın ardından platformun erişime kapatılmasının e-ticareti ne yönde etkileyeceği de tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili bilgi veren Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türkiye’de toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısmın sosyal medyada gerçekleştirildiğini belirterek, oluşturulan influencer trafiğiyle birlikte günlük 1,9 milyar liralık bir e-ticaret hacminin etkilenebileceğini vurguladı.

“Başka platformlara kayar”

Ekmekçi, “Toplam e-ticaretin içindeki yüzde 10’luk kısım sosyal medyada yapılıyor. Günde 930 milyon TL’ye denk geliyor. Platformlara trafik oluşturan influencerlarla birlikte 1,9 milyar liralık bir hacim etkilenebilir. Birebir yok olmaz ama başka zamana veya başka bir platforma kayar” dedi.

“Bu karar pozitif bir ortam oluşturmaz”

E-ticarette tüm kanalların önemli olduğunun altını çizen Ekmekçi, yıl sonu 3,4 trilyon liralık işlem hacmine ulaşma hedeflerinin bulunduğunu belirtti.

Bu hedefe giderken her türlü mecranın kısıtlanmasının sektör açısından faydalı olmayacağına vurgu yapan Ekmekçi, “Bizim için her kanal önemli. Türkiye’de Instagram çok önemli kanallardan bir tanesi. O platformda Türkiye’de ciddi bir ekonomi dönüyor. Bu platformun üzerinde dönen iş modelleri var, yatırımlar var, bu karar pozitif bir ortam oluşturmaz” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X