İsveç Merkez Bankası sekiz yıl sonra faiz indirdi

Okuma Süresi: 1 Dakika
İsveç Merkez Bankası sekiz yıl sonra faiz indirdi
Doviz.com
08.05.2024 11:14

İsveç Merkez Bankası 25 baz puan ile 2016'dan bu yana ilk faiz indirimini gerçekleştirdi.

İsveç Merkez Bankası, durgunluktan etkilenen ülke ekonomisine nefes aldırmak amacıyla Avrupa Merkez Bankası'ndan önce hareket ederek sekiz yıl sonra ilk kez politika faizini indirdi.

Banka politika faizini çeyrek puan düşürerek yüzde 3,75'e çekti. Karar metninde ise yılın ikinci yarısında iki kez daha faiz indirilebileceği sinyali verildi.

Ekonomistler genel olarak bu hamleyi beklerken, bazı ekonomistler ise bankanın borçlanma maliyetlerini değiştirmeyeceğini öngörmüştü.

İsveç Merkez Bankası Başkanı Erik Thedeen ve banka yetkilileri de faizde mayıs ya da haziran ayında bir indirime gidilebileceğini belirtmişti.

Faiz kararının yayımlandığı karar metninde de indirime gerekçe olarak enflasyon hedefe yaklaşırken ekonomik faaliyetin zayıf seyretmesi gösterildi.

Bu hamle ise İsveç Merkez Bankası'nı İsviçre Ulusal Bankası'ndan sonra gelişmiş ülkeler arasında salgın sonrası gevşemeye giden ikinci merkez bankası yaptı.

İLGİLİ HABER İsviçre MB faiz oranlarını düşüren ilk gelişmiş merkez bankası oldu İsviçre Merkez Bankası (SNB), politika faizini beklenmedik şekilde 25 baz puan düşürerek, gelişmiş ülkelerde faiz oranlarını düşüren ilk merkez bankası oldu.
REKLAMI KAPAT X