Brezilya'da hasatla ilgili endişelerin toptan fiyatları rekor seviyelere taşıması sonrası portakal suyu fiyatları rekor seviyeye çıktı. Portakaldaki kriz ise meşrubat üreticilerini alternatif meyve arayışına yöneltti.
Portakal suyu fiyatları, dünyanın en büyük ihracatçısı olan Brezilya'daki kötü hava koşulları ve hastalıkların etkisiyle rekor seviyelere yükseldi. Portakal suyu fiyatlarının yükselmesi nedeniyle üreticiler içecek yapımında mandalina gibi alternatifler kullanıp kullanamayacaklarını araştıracak.
Portakal suyu vadeli işlemleri de dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan ABD'nin ana yetiştirme bölgesi Florida'da önce bir kasırganın, ardından da soğuk hava dalgasının dönümlerce portakal bahçesini harap etmesi nedeniyle 2022 sonundan bu yana yükselişte.
Ayrıca Brezilya'da hasadın kötü geçeceği beklentisinin piyasayı panikletmesiyle bu ayki ralli keskin bir şekilde hızlandı.
Bir yılda ikiye katladı
New York'taki Intercontinental Exchange'de işlem gören konsantre portakal suyu vadeli işlemleri dün libre (0,45 kg) başına 4,92 dolara ulaşarak bir yıl önceki fiyatın neredeyse iki katına çıktı.
Uluslararası Meyve ve Sebze Suyu Birliği (IFU) Başkanı Kees Cools, “Bu bir kriz. Büyük donlar ve büyük kasırgalar sırasında bile böyle bir şey görmemiştik" dedi.
IFU'ya göre yaşanan kıtlık tüketicileri de vuracak ve küresel portakal suyu endüstrisini temelden yeniden şekillendirecek bir fiyat artışı korkusu yarattı.
Normalde üreticiler, iki yıllık ömrü olan donmuş portakal suyu stoklarını yeni mahsulle karıştırarak zorlukların üstesinden gelebilirdi ancak üç yıl üst üste azalan arz tüm stokları tüketti.
Farklı meyveler içerebilir
Cools'a göre portakal kıtlığına uzun vadeli çözüm, iklim olaylarına karşı daha dayanıklı olan mandalinadan portakal suyu yapmak olabilir. Cools, daha uzun vadeli tek seçeneğin "ürünün doğallığına ve imajına dokunmadan farklı meyve türleri kullanmak” olabileceğini söyledi.
Sektör şimdiden bu konu ile ilgili denemeler yapmaya başladı. Normalde portakal suyunun yüzde 90'ını ithal eden Japonya'daki arz sıkıntısı, zayıf yen nedeniyle daha da kötüleşti ve ithalat maliyetlerini daha da artırdı. Süpermarket zinciri 7-Eleven'ın sahibi Seven & i Holdings, mandalina ve portakal suyu ürününü piyasaya süren ilk girişim oldu.
IFU, içeceğin portakal dışında narenciye içermesi için gerekli izinleri almak amacıyla bir girişim başlatacak. Bunun için önce BM organları tarafından oluşturulan Codex Alimentarius gıda standartları kodunda ve ardından ulusal düzeylerde mevzuat değişiklikleri gerekiyor.
Fiyatlara yansıyor
Sektör yöneticileri ise tüketicilerin bu nedenle etkiyi yıllarca hissedeceğini söylüyor. Birçok üretici şimdiden artan maliyetleri müşterilerine yansıtıyor.
Purity Soft Drinks'in CEO'su Sarah Baldwin, “Hem küresel hem de Birleşik Krallık'taki bu çalkantılı ve belirsiz faktörler nedeniyle içeceklerimizin fiyatlarını ve boyutlarını gözden geçirmek zorunda kaldık” dedi.