Kamuda tasarruf: İlk etapta uygulanması beklenen tedbirler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kamuda tasarruf: İlk etapta uygulanması beklenen tedbirler
Doviz.com
10.05.2024 11:19

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf ve verimlilik paketinin pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. Peki, kamuda ne tür önlemler bekleniyor? İşte detaylar..

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün TAM'ın tanıtımında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu kapsamda Şimşek, verimlilik ekonomisi peşinde olduklarının ve tasarruf istediklerinin altını çizerek, pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf ve verimlilik paketini açıklayacaklarını söyledi. 

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Gelecek hafta tasarruf paketini açıklayacağız Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programının geçiş dönemi içerdiğini belirterek, "Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme" dedi. Şimşek, verimlilik ekonomisi peşinde olduklarını da belirterek, gelecek hafta pazartesi günü tasarruf tedbir paketinin açıklanacağını söyledi.

NTV’nin aktardığına göre hükümet temsilcileri de uzun süredir kamuda tasarruf tedbirlerini genişletmeyi ve 100 milyar liralık tasarruf sağlamayı hedefliyordu.

İlgili haberde, kamuda harcamaları en aza indirmek için ilk aşamada uygulanabilecek tedbirler ise şöyle sıralandı:

📌 Zorunlu olmadıkça kamu kurum ve kuruluşlarına bina ve araç kiralanmaması,

📌 Kiralanan ek bina ve araçların ihtiyaca göre belirlenmesi,

📌 Yılın değişik zamanlarında farklı illerde düzenlenen tanıtım, eğitim gibi etkinliklere ara verilmesi,

📌 Kırtasiye harcamalarının azaltılarak, yazışmaların dijital ortamda yapılması,

📌 Yüzde 65'i biten yatırımların tamamlanması ancak yeni yatırımlara başlanmaması,

📌 Kamu kurumlarına bağlı konuk evleri ve sosyal tesislerde özel kontenjanların sınırlandırılması.

Bu tedbirlerin yanında tasarruf kapsamında atılacak adımlar ve yeni verimlilik hamleleri ise pazartesi günü netlik kazanacak.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise konuyla ilgili son paylaşımında, "Devlet, millete hizmet etmek için var. Bu görevi en etkin, en verimli şekilde yapmalıyız ama bunu yaparken gereksiz harcamaları da olabildiğince azaltarak hem bütçe dengemizi daha sağlıklı yere taşıma hem de bu makro hedeflerimize, özellikle de enflasyonu düşürme hedefimize katkıda bulunmalıyız." ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan kamuda tasarruf çalışmalarına ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Devlet, millete hizmet etmek için var. Bu görevini en etkin, en verimli şekilde yapmalı ama bunu yaparken gereksiz harcamaları da olabildiğince azaltarak hem bütçe dengemizi daha sağlıklı yere taşıma hem de bu makro hedeflerimize, özellikle de enflasyonu düşürme hedefimize katkıda bulunma amacını taşıyoruz." dedi.

Tasarruf tedbirleri kapsamında ilk adım ise İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan gelmişti. Buna göre Yerlikaya, kendi araçları da dahil olmak üzere Bakan Yardımcıları’nın koruma araç ve koruma polis sayılarını azaltmıştı.

 

REKLAMI KAPAT X