Kasımda Togg satışları Tesla'nın önüne geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kasımda Togg satışları Tesla'nın önüne geçti
Doviz.com
04.12.2023 16:36

Türkiye'de elektrikli otomobil satışlarındaki yukarı yönlü seyir devam ederken; Togg, kasım ayında Tesla'yı geride bıraktı.

Tüketicilerin bekledikleri markaların pazara girmesiyle birlikte satışlarını bu yıl hızla artıran elektrikli araçlar, kasım ayında art arda dördüncü defa otomobil pazarından yüzde 10'un üzerinde pay aldı.

Elektrikli araç satışları bu yıl pazara giren Tesla ve TOGG başta olmak üzere yeni markaların etkisiyle ölçek kazandı. Böylelikle, yılbaşından bu yana satışlara bakıldığında otomobil pazarının yüzde 6'sından fazlasını elektrikli araçların oluşturduğu görüldü.

ODMD tarafından yayımlanan verilere göre elektrikli araç satışları kasım ayında geçen yıla göre neredeyse 10 kat artarak 10 bin 591 adet oldu. Kasım ayında ise otomobil satışlarının yüzde 11,6'sı elektrikli araçlardan oluştu.

Elektrikli araçların otomobil pazarından aldığı pay, ocak-kasım döneminde ise yüzde 6,5'e yükseldi. Bu dönemde yaklaşık 54,000 adet elektrikli araç satılırken bir yıl önce elektrikli araçların otomobil pazarından aldığı pay yüzde 1,2 idi.

TOGG satışları Tesla’yı geçti

Pazarın sadece elektrikli araç satan iki büyük oyuncusundan Tesla'nın satışları ilk 11 ayda 10,600 adet olurken, TOGG'un satışları bu ay satılan 4,401 araç sayesinde 13,070 adete yükselerek Tesla'yı geçti.

TOGG ve Tesla elektrikli araç satışlarının yaklaşık yüzde 44'ünü gerçekleştirdi.

Kaynak: Emre Özpeynirci - X

Vergi avantajı

Sadece elektrikli araçlar her ne kadar yüzde 10 ile yüzde 60 arasında değişen oranlarda özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi olsalar da benzeri donanımdaki akaryakıt motorlu araçlardan yüzde 70 ila yüzde 220 ÖTV alındığı için elektrikli olanlar görece "vergi avantajı" taşıyorlar. Fark özellikle orta ve lüks sınıflardaki araçlarda kendisini gösteriyor.

İLGİLİ HABER Elektrikli araç satışına yönelik yeni düzenleme ne anlama geliyor? Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapılmasının ardından otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci yeni düzenlemeyi değerlendirdi.
İLGİLİ HABER Otomotivde 1 milyon barajı aşıldı: Kasımda en çok satan markalar belli oldu Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışı tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı. Peki, kasım ayında en fazla hangi marka ve modeller satıldı? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X