Kavcıoğlu: Arap ülkelerinin Türkiye’deki aktif toplamı 3,8 trilyon TL

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kavcıoğlu: Arap ülkelerinin Türkiye’deki aktif toplamı 3,8 trilyon TL
Doviz.com
23.05.2024 15:50

BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nde Arap ülkelerinin Türkiye’de yönettikleri aktif toplamının 3,8 trilyon lira olduğunu söyledi.

Arap Bankalar Birliği tarafından İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nin açılışından konuşan Kavcıoğlu, Arap ülkelerinin Türkiye’de yönettikleri aktif toplamının 3,8 trilyon lira olduğunu söyledi.

Kavcıoğlu, yatırımların etkili sonuçlar doğurmasının finans kanallarının etkin bir şekilde kullanılmasıyla mümkün olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Türk bankacılık sektörü aktif kalitesi, sermaye yapısı, likidite yeterliliği ve karlılık bakımından kendini ispat etmiş, pek çok badireli dönemi güçlenerek atlatmış ve performansı açısından diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır. Güçlü ve sağlıklı mali bünyeleriyle, bankalarımız uluslararası standartlara tam uyumlu bir şekilde ekonomimizin güven çıpası olmaya devam etmektedir."

Aktif toplamı 3,8 trilyon lira

Şahap Kavcıoğlu, Arap ülkelerinin sadece bulundukları coğrafi bölgede değil, sınırları ötesinde gösterdikleri finansal mevcudiyet ve ticaret ortaklığının dost ülkelerin ekonomilerine de katkıda bulunduğunu söyledi.

Kavcıoğlu, "Bankalarımız arasında Arap komşularımızın iştiraklerinin de bulunması, hem küresel oyuncular açısından çeşitliliği artırması hem de ülkelerimiz arasındaki ilişkileri ve işbirliğini destekleyen yönüyle ayrıca mutluluk vericidir. Türkiye’de faaliyet gösteren 8 bankada 28,7 milyar lira sermaye ile önemli bir paya sahip Arap ülkelerinin Türkiye’de yönettikleri aktif toplamı 3,8 trilyon liradır. Bu tutar sektördeki toplam aktifin yüzde 14,7’sini oluşturmaktadır." diye konuştu.

Arap bankalarıyla ilişki ve işbirliği kapsamında Türk bankalarının da Arap coğrafyasında faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret eden Kavcıoğlu, Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların Bahreyn’de 8, Irak’ta 7, Katar’da 1, Somali’de 1, Sudan’da 1 ve Suudi Arabistan’da 1 şubesi, ayrıca Mısır’da 1 temsilciliği bulunduğunu aktardı.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten Arap ülkelerine çağrı Türkiye'nin henüz küresel dezenflasyon rüzgarına kapılmadığını belirten Bakan Şimşek, Arap ülkelerinin Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamaktan çekinmemesi gerektiğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X