Kiracıdan satılık hazine arazisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kiracıdan satılık hazine arazisi
Doviz.com
18.08.2023 10:51

Sakarya’da satışı kanunen yasak olan yayla evleri, kiracıları tarafından yüksek fiyatlarla satışa çıkartılmaya başlandı.

Birgün'den Kayhan Ayhan'ın haberine göre, son dönemde yerli ve yabancı turistlerin yaylara olan ilgisi arttı. Bu durum yerleşimleri de değiştirecek boyuta geldi.

Hazine arazisi olan yaylalarda yer alan evler ise köylülere cüzi bir miktar karşılığında kiralanıyordu. İlgili madde gereği kiralamalar ise sadece yaylanın bağlı bulunduğu köyde ikamet edenlere yapılabiliyordu. Kanunen devlete ait olan arazilerdeki yapıların tapusu ise bulunmuyordu. Ancak buna rağmen kiracılar aralarında yaptıkları sözleşmelerle bu yaylaları satışa çıkartmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de Sakarya Akyazı'ya bağlı Keremali Yaylası’nda gerçekleşti.

Yaylada yer alan bazı evler çeşitli platformlarda satışa çıkartıldı. İlanın açıklama kısmında ise, "Yaylalarda tapu yoktur. Şahitler ile alıcı ve satısı arasında yapılan bir sözleşme ile satış yapılır. Pazarlık olur" ifadelerine yer verildi.

Yaylada yaşayanlar ise turistik amaçlı yapılan bu satışlardan şikayetçi olduğunu belirtti.

Buna göre bir vatandaş, "Son zamanlarda yaylaların popüler olmasından dolayı devlet tarafından köylülere 49 yıllığına kullanılması için verilen yerlerin resmi olmayan yollarla başkalarına satıldığını duyuyor ve işitiyorum. 4342 mera yasasının b fıkrasında açıkça yazılmasına rağmen birçok ev başkasına satılmış durumda. Yine yaylalarda konuşulan ve giderek yayılan söylentilere göre devletin yaylaları imara açacağı ve bunların yüksek fiyatlarla değer bulacağı yönünde. İmar yasasıyla betonarmelere de gömüler yaylaların bu şekilde satılması hayvancılık ve yayla tarımını bitirecektir. Devletin özellikle tarım ve orman bakanlığının buna bir dur demesi ve çözüm bulması gerekmektedir" diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

İLGİLİ HABER Bakan Özhaseki duyurdu: Konut ve kira fiyatlarını düşürecek yeni hamle Bakan Özhaseki, konut fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için planlamaların sürdüğünü, Hazine arazilerinin satışı yoluyla konut ve kira fiyatlarının düşebileceğini belirtti.
Etiketler: Hazine arsa ecrimisil
REKLAMI KAPAT X