KKM'nin 2023 yılında bütçeye maliyeti ne kadar oldu?

Okuma Süresi: 1 Dakika
KKM'nin 2023 yılında bütçeye maliyeti ne kadar oldu?
Doviz.com
15.01.2024 14:16

Kur korumalı mevduat (KKM) yükünün son 5 ayda Merkez Bankası'na devredilmesi sonrasında geçtiğimiz yıl KKM hesaplarının bütçeye maliyeti 59,8 milyar TL oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan merkezi yönetim bütçe verilerine göre, geçen yıl dövizden dönüşümler hariç kur korumalı mevduata bütçeden 59 milyar 870 milyon 556 bin TL aktarım yapıldı.

Temmuz 2023’te çıkarılan torba yasa ile Hazine’nin kur farkı ödemelerinin Merkez Bankası’na devredilmesi sebebiyle aktarımın tamamı yılın ilk 7 ayında olurken, son 5 ayda maliyet sıfır olarak kayıtlara geçti.

İLGİLİ HABER KKM'de Hazine desteği uygulaması TCMB'ye devrediliyor: Ekonomistler yeni teklife yönelik ne söylüyor? Meclis'e sunulan torba kanun teklifinde, KKM'de Hazine desteği uygulamasının Merkez Bankası'na devredileceği bildirildi. Peki ekonomistler yeni düzenlemeye yönelik ne söyledi?

Böylelikle 2022 yılı Mart ayından bugüne kadar toplam maliyet 152 milyar 22 milyon 517 bin TL seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan geçtiğimiz yıl Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL dönüşümlü kur korumalı mevduat (KKM) için yeni hesap açılışlarını sonlandırmış ancak dövizden dönüşümlü KKM uygulamasına devam edilmesine karar vermişti.

İLGİLİ HABER 2024 yılı için kritik kur korumalı mevduat kararı 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacağı, mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının ise vade sonunda yenilenmeyeceği bildirildi.

Kararın ardından geçen yılın son haftalında KKM tutarında ise düşüş başlamıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 5 Ocak 2024 tarihli en son verilerde de kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarının 2 trilyon 576 milyar 457 milyon TL'ye gerilediği bildirildi.

İLGİLİ HABER Eski TCMB Başkan Yardımcısı Özatay: KKM’nin esas maliyeti enflasyon oldu Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının maliyetine ilişkin kaleme aldığı bugünkü yazısında, “KKM’nin esas maliyeti enflasyon oldu” ifadesini kullandı.
İLGİLİ ANALİZ KKM’nin dünü, bugünü ve yarını Kur korumalı mevduat (KKM) hacminde düşüş sürerken, KKM’nin kuruluşundan bu yana bütçeye olan maliyetini ve fonksiyonlarını inceledik. İşte KKM’nin dünü, bugünü ve yarını..
REKLAMI KAPAT X