KOBİ'lere can suyu: İhracat haritasının genişlemesi bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
KOBİ'lere can suyu: İhracat haritasının genişlemesi bekleniyor
Doviz.com
31.08.2023 11:25

KOBİ’lere finansman desteğinin artırılması için yeni paket hazırlığı yapan ekonomi yönetimi, bu işletmelerin 100 milyon lira olan kredi kefalet limitini 150 milyon liraya çıkarıyor. Üretim, istihdam ve ihracatı destekleyecek bu kararla 3 milyonu aşkın KOBİ’nin işlerini büyütme fırsatına sahip olacağı bildiriliyor.

Türkiye’de KOBİ’ler işletmelerin yaklaşık yüzde 99,8’ini oluşturuyor. Toplam istihdamın yüzde 77,8’ine imza atan bu işletmeler; toplam yatırımların yüzde 53,2’sini, üretimin ise yüzde 54,2’sini gerçekleştiriyor.

İhracatta ise KOBİ’lerin payı yüzde 30’un üzerine çıkmış bulunuyor. Ekonomi yönetiminin, ‘seçici kredi sıkılaştırması’na giderken, ekonomik kalkınma ve istikrar açısından önemli bir role sahip KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıracak adım atması, ekonomi çevrelerinde olumlu karşılanıyor. 3 milyonu aşkın KOBİ’yi kapsayan adım sonrası, söz konusu işletmelerin üretimden ihracata, istihdamdan teknoloji kullanımına kadar birçok kalemde gelişimini hızlandıracağı öngörülüyor.

Üretim ve ihracat için finansman ihtiyacı duyan firmalara yönelik atılan adımla birlikte, KOBİ’lerin 100 milyon lira olan kredi limiti 150 milyon liraya çıkarılıyor. Sağlanacak finansman sayesinde işletmeler üretimini artırırken, ekonomiye olan doğrudan ve dolaylı etkisini de geliştirecek. Geçtiğimiz yıl 228 ülkeye ürün ihraç etme başarısı gösteren KOBİ’lerin ihracat haritasının da genişlemesi bekleniyor.

KOBİ kredilerinin payı %27,7

2012 yılında toplam kredi hacminin dörtte birini oluşturan KOBİ kredilerinin payı 2015’te yüzde 26,9’a kadar çıkarken, daha sonra kredi havuzunun genişlemesiyle birlikte düşmüştü. KOBİ kredilerinin ikiye katlandığı geçen yılın sonunda bu pay yüzde 26,8 olmuştu. KOBİ’lerin kredi kullanımındaki artış paralelinde bu işletmelerin toplam pastadaki payı büyümesini sürdürerek bu yıl 18 Ağustos itibarıyla yüzde 27,7’ye çıktı.

İLGİLİ HABER İhracatçılara 11 bankadan vadesiz kredi Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile 11 banka arasında 1 milyar dolar hacminde vadesiz ihracat kredi paketi protokolü imzalandı. Buna göre KOBİ'lere 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşterilere de 5 milyon dolar kredi verilecek.
İLGİLİ HABER Şimşek'ten KOBİ'lere yönelik yeni talimat: Limitler artacak Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, KOBİ'ler için kredi garanti tutarının artırılması talimatını verdi.
Etiketler: kobi ihracat kredi üretim
REKLAMI KAPAT X