
Sıkı para koşullarının yol açtığı finansmana erişimde yaşanan tıkanıklık sonrası nisan ayında şirketlerin konkordato talebi bir önceki yılın iki katını aştı.
Konkordato Takip platformunun verilerine göre nisan ayında 444 şirket konkordato talebinde bulundu. Bunların 10’u iflas ederken 199’una geçici mühlet, 136’sına ise kesin mühlet verildi. Konkordato yılı olarak tanımlanan 2024’ün aynı ayında ise konkordato başvurusunda bulunan şirket sayısı 214 olmuştu. Böylelikle konkordato talebinin bir önceki yıla kıyasla ikiye katlandığı görüldü.
Yılın ilk dört aylık verilerine bakıldığında ise konkordato talebinde bulunan şirket sayısının 1727’ye ulaştığı ortaya çıktı. Mahkemeler bu şirketlerden 1308’ine geçici ya da kesin mühlet kararı verirken iflas kararı verilen dosya sayısı da 53 oldu. 2024’ün ilk dört ayında başvuru sayısı 706, iflas kararı verilen şirket sayısı ise 35 olarak belirlenmişti.
Kaynak: Konkordatotakip
En riskli sektörler belli oldu
Konkordato talebinde bulunan şirketlerin sektörel dağılıma bakıldığında ise 2025’in en kırılgan sektörünün inşaat olduğu görüldü.
461 şirketle listenin başında yer alan inşaatı, 276 başvuruyla tekstil ve 93 başvuruyla gıda ve metal ürün imalatı takip etti. 2024’te konkordato rekoru tekstil sektöründe gerçekleşmişti.
Öte yandan ilgili veriler, ekonomik darboğazın en çok büyükşehirlerde hissedildiğini ortaya koydu.
Buna göre en çok konkordato alan illerin başında 1061 ile İstanbul, 511 ile Ankara, 180 ile İzmir geldi.
Bu illeri sırasıyla Kocaeli, Bursa, Antalya, Tekirdağ, Konya, Denizli ve Balıkesir izledi.
Kaynak: Konkordatotakip

