Konut satışları son 9 ayın en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Konut satışları son 9 ayın en düşük seviyesinde
Doviz.com
16.04.2025 10:10

TÜİK verilerine göre mart ayında 110 bin 795 konut satışı gerçekleşti. Bu satış rakamı ise konut satışında son dokuz ayın en düşük seviyesine işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) mart ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,1 oranında artarak 110 bin 795 oldu. 

Konut satışlarında yıllık bazda yaşanan artışa rağmen mart ayı satış rakamı son 9 ayın en düşük satışı olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: TÜİK

Konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 19 bin 820 ile İstanbul, 10 bin 203 ile Ankara ve 7 bin 513 ile İzmir olurken, en az olduğu iller sırasıyla 28 ile Ardahan, 33 ile Bayburt ve 63 ile Tunceli olarak gerçekleşti.

İpotekli konut satışları 18 bin 225 olarak gerçekleşti

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %41,5 oranında artarak 18 bin 225 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %16,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %87,3 oranında artarak 51 bin 729 oldu.

Mart ayında 4 bin 331; Ocak-Mart döneminde ise 12 bin 143 ipotekli konut satışı, ilk el olarak gerçekleşti.

Yabancılara martta 1574 konut satışı gerçekleşti

Yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,5 oranında azalarak bin 574 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,4 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 635 ile İstanbul, 496 ile Antalya ve 141 ile Mersin oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %19,5 oranında azalarak 4 bin 578 oldu.

En çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı

Mart ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 275 ile Rusya Federasyonu, 153 ile İran ve 124 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı.

Kaynak: TÜİK

İLGİLİ HABER TÜİK: İnşaat üretimi dört ay sonra geriledi TÜİK, inşaat üretim endeksinin şubatta aylık bazda yüzde 0,3 gerileme kaydettiğini bildirdi.
İLGİLİ HABER Konut kredisi faizinde kamu-özel sektör makası açılıyor Perşembe günü açıklanacak faiz kararı öncesinde özel bankalar konut kredisi faizlerinde artışa giderken kamu bankalarının ise mevcut oranlarını korumayı tercih ettiği görüldü. Bankaların bu kararı sonrası konut kredisi faizlerinde kamu-özel sektör makası da açılmaya başladı.
REKLAMI KAPAT X