Konut yatırımı yapacaklara “yurt dışı alternatifleri değerlendirin” önerisi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Konut yatırımı yapacaklara “yurt dışı alternatifleri değerlendirin” önerisi
Doviz.com
22.10.2024 11:31

NotteGlobal CEO’su Yusuf Boz, konut yatırımcılarının sadece yerel piyasa şartlarına odaklanmak yerine, yurt dışı yatırımlarını da göz önünde bulundurması gerektiğini belirtti.

Türkiye’de özellikle son birkaç yılda konut fiyatlarının sürekli artış göstermesi, bu dönemin gayrimenkul yatırımı için cazip olup olmadığı sorusunu gündeme getirmişti.

NotteGlobal CEO’su Yusuf Boz’a göre ise yatırımcılar sadece yükseliş trendine odaklanmamalı bu yükselişin sürdürülebilir olup olmadığını da düşünmeli.

Buna göre Boz, Türkiye’de konut alımının şu anda cazip görünse de, enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmaların yatırımcıyı uzun vadede olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek, “Konut fiyatları artıyor fakat bu artış enflasyon oranlarının çok üzerinde değil. Diğer bir deyişle, bugün yüksek fiyatlardan konut alımı yapan yatırımcılar, enflasyonun da etkisiyle reel olarak kazanç sağlayamayabilir” dedi.

Yusuf Boz, bu noktada yurt dışında yapılan konut yatırımlarının daha cazip bir alternatif olabileceğini belirterek, “Türkiye’de enflasyonun yüksek olduğu ve döviz kurlarının sürekli dalgalandığı bir ortamda, döviz bazlı yurt dışı yatırımları uzun vadede daha güvenli ve karlı olabilir” ifadelerini kullandı.

Boz’a göre, Türkiye’de konut yatırımı yapmayı düşünenler için doğru bir strateji, mevcut piyasayı ve ekonomik durumu iyi analiz etmekle başlıyor.

“Bir yatırımcı olarak, enflasyon baskısı altında bir ekonomide mi yoksa daha stabil döviz bazlı bir piyasada mı yatırım yapacağını iyi düşünmeli” diyen Boz, yurt dışındaki konut yatırımlarının özellikle son yıllarda Türk yatırımcılar arasında popüler hale geldiğini vurguluyor.

Özellikle Avrupa’daki Golden Visa programlarının yatırımcılara yalnızca gayrimenkul getirisi sağlamakla kalmadığını aynı zamanda AB ülkelerinde serbest dolaşım ve oturma hakkı gibi önemli avantajlar sunduğunu belirten Boz, bu tür programların Türkiye’deki mevcut ekonomik koşullarla karşılaştırıldığında çok daha uzun vadeli ve güvenli bir yatırım aracı olabileceğini belirterek, “Avrupa ülkelerinde Euro bazında yapılan yatırımlar, hem döviz kazancı sağlıyor hem de yatırımcıya oturma izni gibi önemli sosyal haklar tanıyor” dedi.

İLGİLİ HABER Yunanistan 'Altın Vize' fiyatlarını 3'e katladı Yunanistan'ın 250 bin euro olan altın vize fiyatları 800 bin euroya çıkardığı bildirildi. Buna göre eylül ayının başından itibaren emlak alımı yoluyla Yunanistan’da oturma izni edinebilmek için yabancılar daha fazla para ödemek zorunda kalacak.

Yatırımcılar için tavsiyeler

Yusuf Boz, konut alımı yapmayı düşünen yatırımcılara yönelik bazı kritik tavsiyelerde de bulundu. Öncelikle yatırımın sadece bugünkü piyasa koşullarına göre değil, uzun vadeli getirilere göre değerlendirilmesi gerektiğini belirten Boz, “Konut fiyatlarının yükselmesi yatırımcılar için cazip olabilir ancak önemli olan bu artışın sürdürülebilir olup olmadığıdır. Uzun vadede reel kazanç sağlayacak bir yatırım yapmayı hedeflemek gerekiyor” dedi.

Ayrıca Boz, yurt dışı yatırımlarının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Bugün Türkiye’deki ekonomik koşullarla yurt dışındaki gayrimenkul fırsatlarını kıyasladığınızda, yurt dışında döviz bazında yatırım yapmak daha az riskli ve daha yüksek getiri potansiyeline sahip” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ HABER Konut yatırımcısı rotasını Kıbrıs’a çevirdi Türkiye’de son dönemde konut fiyatlarının reel olarak gerilemesine rağmen finansmana erişim sorunlarının devam etmesi, yatırımcıların rotasını yurt dışına çevirmesine yol açtı. Bu kapsamda KKTC de ön plana çıkan destinasyonlardan biri oldu. Peki, KKTC'de konut yatırımı yapmadan bilinmesi gerekenler neler? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X