Orta Doğu’da yaşanan gerilimin ardından Cboe Volatilite Endeksi (VIX) 20,73 ile üç haftanın en yüksek seviyesini test etti.
Orta Doğu’da tırmanan gerilimler, yatırımcı güvenini olumsuz etkileyerek riskli varlıklar üzerindeki endişeleri artırdı. Yatırımcılar ise yüksek değerdeki ABD borsası da dahil olmak üzere riskli varlıkların daha da kötüleşen bir durumda nasıl tepki vereceğine dair kaygılarla güvenli limanlara yöneldi.
Bu durum ise İran’ın İsrail’e balistik füze saldırısı düzenlemesinin ardından yaşandı. İran, bu saldırının, İsrail’in Lübnan’daki İran destekli Hizbullah’a karşı yürüttüğü kampanyaya bir misilleme olduğunu belirtirken İsrail ise bu saldırının ciddi olduğunu ve sonuçlarının olacağını ifade etti.
Bu gelişmelerin ardından Cboe Volatilite Endeksi (VIX), salı günü 20,73 ile üç haftanın en yüksek seviyesini test etmesinin ardından 19,25’ten işlem gördü.
Geçmişteki jeopolitik gerilimler de benzer etkiler yaratmıştı
Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgali gibi geçmişteki jeopolitik gerilimler de piyasaları kısa ama keskin bir şekilde etkiledi. O dönem yatırımcılar riskli varlıklardan çekilip güvenli limanlara yönelmişti.
Şimdilik piyasa katılımcıları da Orta Doğu’daki son gelişmelerin piyasalardaki etkisinin geçici olup olmayacağını kestirmeye çalışıyor.
Pepperstone’un kıdemli araştırma stratejisti Michael Brown, "Piyasalar, önümüzdeki saatlerde gelen jeopolitik haber akışına inanılmaz derecede hassas tepki verecektir." dedi.
ABD seçimleri belirsizlikleri artırıyor
Orta Doğu’daki gerilimin yanı sıra belirsizliği artıran bir diğer gelişme ise kasım ayında yapılacak ABD seçimleri olacak.
Yakın vadede ise yatırımcılar, cuma günü açıklanacak olan eylül ayı istihdam raporunu bekleyecek. ORATS kurucusu Matt Amberson, o gün SPY opsiyonlarının yüzde 1,1’lik bir dalgalanma beklentisine işaret ettiğini ve işsizlik verilerinde sürprizlerin olabileceğini belirtti.