Kredi kartı aidat ücretini geri almanın 3 yolu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Kredi kartı aidat ücretini geri almanın 3 yolu
Doviz.com
27.02.2024 11:30

Bankaların kredi kartı aidatlarını yüzde 70’e yakın artırmasının ardından kart aidat ücretleri yeniden gündeme geldi. Buna göre kart aidatı alacak bankaların bazı sorumlulukları, bu sorumlulukların karşılanamaması durumunda ise aidatları geri almanın bazı yolları bulunuyor. İşte kredi kartı aidat ücretini geri almanın 3 yolu…

Bankalar ile vatandaşların yıllardır yaşadıkları kredi kartı aidat sorunu bu yıl bankaların uyguladıkları zamlar nedeniyle daha da arttı. Tüketici Hakem Heyetleri ve tüketici derneklerine bu konuda binlerce şikayet gelirken, yılda bir defa alınan kredi kartı aidatlarında 400 ila 1500 TL arasında farklı rakamlar görüldü.

Sabah'tan Barış Şimşek'in aktardığına göre Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük ise konuyla ilgili paylaşımında, "Bu yıl genellikle özel bankalar kredi kartı aidatlarına yüzde 50 ila 70 arasında zam yaptılar. Türkiye'de 103 milyon aktif kredi kartı var. Bu kartlara bu yıl 30 milyar TL'yi aşan bir aidat yansıtılacak" dedi.

Hangi şartlarda kart aidatı alınıyor?

Kredi kartlarından yıllık aidat adı altında ücret alınması, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun gereğince çıkarılan ve 3 Ekim 2014 tarihinde yayımlanan "Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Yönetmelik" hükümleri gereğince yasal hale getirilmişti.

Ancak burada bankalara da bazı şartlar getirildi. Öncelikle kredi kartının fiilen kullanılıyor olması, kredi kartının 180 gün hareketsiz kalmaması, alınacak kart aidatı ücretinin makul bir ücret olması, kart sahibinin onayının alınması ve tüketicilere banka tarafından alternatif bir aidatsız kart şartının sunulması gerekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın düzenlediği Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar’a ilişkin beyannamede de kredi kartı alırken imzalanan sözleşmede, senelik kullanım ücreti talep edilebileceği belirtiliyor. Ancak kredi kartı alırken imzalanan sözleşmede bu şekilde bir madde yazılı değilse bankanın böyle bir aidat tanımlama hakkı bulunmuyor.

Buna göre tüketicinin onayı olmaksızın ya da yukarıdaki şartların karşılanmaması durumunda ekstreye aidat yansıması halinde direkt olarak itiraz talebinde bulunulabiliyor.

Kart aidatını geri almanın 3 yolu

Burada tüketiciler, daha önce ödedikleri kart aidat bedelinin de iadesini talep edebiliyor.

Buna göre ekstreye tanımlanan kredi kartı aidatının otomatik ödeme talimatıyla veya farkında olmadan ödenmesi halinde geçmişe dönük itiraz edip yapılan ödeme için iade talebi oluşturulabiliyor. Bu işlem ise üç farklı yolla yapılıyor:

- İade talebinize dair detayları içeren bir dilekçe ve ekstre ile ilgili bankanın şubesinden işlem yapabilirsiniz.

- Tüketici Hakem Heyeti’ne şahsi olarak ekstrenizle başvuru yapabilir, aidat bedelinin iadesini talep edebilirsiniz.

- E-devlet üzerinden mail ile iade talebi sürecini başlatabilirsiniz. Bunun için e-devlet sistemine şifre, internet bankacılığı, mobil imza gibi yöntemlerden biriyle giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna "TUBİS" yazmanız gerekir. Ardından Tüketici Hakem Heyeti başvuru sayfasına yönlendirilirsiniz. Kesilen aidata ait dekont, adres, mail, bankanın vergi numarası gibi bilgileri ilgili yerlere girerek başvuru işleminizi tamamlayabilirsiniz.

İLGİLİ HABER 'Kredi kartına taksit kaldırıldı' iddialarına ilişkin resmi açıklama Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kredi kartı kullanımlarında taksit uygulamasının kaldırılmasına ilişkin hayata geçirilmiş herhangi bir düzenleme bulunmadığını bildirdi.
REKLAMI KAPAT X