
ABD Başkanı Donald Trump, görevdeki ilk 100 gününü geride bırakırken, uyguladığı politikaların ekonomi üzerinde yarattığı olumsuzluklarla küresel piyasalarda karışık bir seyir izleniyor. Gözler, bugün ABD'de ve Euro Bölgesi'nde açıklanacak başta büyüme verisi olmak üzere yoğun veri gündemine çevrildi.
Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, Trump'ın tarifeler yoluyla başlattığı küresel ticaret savaşlarının yaratabileceği belirsizlik, ekonomileri resesyon endişeleriyle karşı karşıya bırakıyor.
Başkan Trump'ın 2 Nisan'da mütekabiliyet esasına dayalı olarak ilan ettiği gümrük tarifeleri, diğer ülkelerden gelen misillemelerle karşılıklı restleşmeye dönüştü. Son haftalarda müzakere sürecine dair atılan karşılıklı adımlar piyasalarda sınırlı bir iyimserlik yaratsa da, sık değişen tarife söylemleri, ekonomik aktivitenin uzun vadede yavaşlama eğilimine gireceğine yönelik endişeleri ortadan kaldırmadı.
Küresel ve bölgesel ekonomi toplantılarında son dönemde çokça kullanılan "belirsizlik" teması, yatırımcıların karar alma süreçlerinde temkinli bir duruş benimsemelerine neden oluyor.
Bunlara ek olarak dünyanın en büyük iki ekonomisi ABD ile Çin arasında tarifelere dair henüz resmi bir görüşme girişimi olmaması ve diğer kanatta ABD'de Başkan Trump'ın ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell hakkındaki açıklamalarının yatırımcılar tarafından baskılama olarak değerlendirilmesi piyasalardaki stresin devam etmesine zemin hazırlıyor.
Bu gelişmelerin gölgesinde piyasalarda bugün ABD ve Euro Bölgesi'nde yılın ilk çeyreğine ilişkin açıklanacak büyüme verileri yatırımcıların odağına yerleşti.
Makroekonomik veri tarafında, ABD'de mal ticareti açığı, martta bir önceki aya göre yüzde 9,6 artarak 162 milyar dolara yükselirken, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Bu gelişmelerle ABD tahvillerinde alış ağırlıklı sürerken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise düşüşünü 7. işlem gününe taşıyarak yüzde 4,17 seviyesine indi.
Analistler, kurumsal tarafta bugün açıklanacak Microsoft ve Meta'nın yayımlayacağı ilk çeyrek bilançolarının yatırımcıların odağında bulunduğunu belirterek, finansal sonuçlardan alınacak sinyallerin piyasalarda oynaklık oluşturabileceğini kaydetti.
Asya'da ekonomik teşvikler gündemde
Asya borsalarında Çin'de ekonomik aktiveye ilişkin beklentilerin altında açıklanan makroekonomik veriler ve tarife gündeminin etkisiyle karışık bir seyir öne çıkıyor. Bugün açıklanan verilere göre, Çin'de nisan ayında imalat sanayi, hizmet sektörü ile bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) sırasıyla 49, 50,4 ve 50,2 seviyesiyle beklentilerin altında sonuçlandı. Ülkede aynı dönemde Caixin imalat sanayi PMI verisi 50,4 ile öngörülerin üzerinde gerçekleşti.
Japonya'da ise martta sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,1, yıllık olarak da yüzde 0,3 azalarak tahminleri aştı. Ülkede perakende satışlar ise söz konusu ayda önceki aya göre yüzde 1,2 gerilerken, yıllık bazda yüzde 3,1 arttı.
Çin'de imalat aktivitesi ABD ile tırmanan ticaret savaşının karşılıklı ticareti sekteye uğratmasıyla yaklaşık 2 yılın en düşük seviyesine inerek eksi tarafa kayarken, ülkede hızlı bir politika teşviki çağrılarının yapılmasına yol açtı.
Türkiye ile İtalya arasında birçok alanda anlaşma imzalandı
Yurt içinde dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin Türkiye-İtalya İş Forumu'ndaki ortak basın toplantısının ardından "Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi Ortak Bildirisi" açıklandı. Türkiye ile İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı.
Analistler, bugün yurt içinde dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD'de büyüme, ADP istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.100 puanın destek, 9.300 ve 9.400 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.
