Letonya’dan bankaların yüksek kârlarına yönelik ek vergi planı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Letonya’dan bankaların yüksek kârlarına yönelik ek vergi planı
Doviz.com
14.08.2023 17:12

İngiltere ve İtalya’nın vergi planlarının ardından Letonya’nın da bankaların yüksek kârlarına yönelik ek vergi getirmeyi planladığı bildirildi.

Avrupa'da hükümetler bankaların elde ettikleri aşırı yüksek kârları vergilendirmeye yönelik planlar hazırlamaya devam ediyor.

Buna göre Letonya, bankaları yıllık olarak ek gelir vergi ödemeye zorlayacak bir öneri  üzerinde çalışıyor. Verginin uygulamaya konması halinde önümüzdeki yıl yaklaşık 140 milyon euro ek geliri elde edilmesi öngörülüyor.

Foreks Haber’in aktardığına göre, Letonya Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada, önerinin 2024 bütçe görüşmeleri öncesinde potansiyel vergi değişiklikleri paketinin bir parçası olduğunu ve kredi verenlerin karları üzerinde bir talih kuşu vergisi yerine seçildiğini ifade etti.

Swedbank AB ve SEB AB gibi İskandinav kredi kuruluşlarının hakim olduğu Letonya finans sektörü, konut ve finans dışı kurumsal kredilerin yaklaşık %95'inin değişken faizli olması ve bankaların net faiz gelirlerini artırması nedeniyle karlarında ciddi artışlar sağladılar.

Maliye Bakanı Arvils Aseradens ise hükümetin öneriyi hala tartışması gerektiğini ve desteğin belirsiz olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER İtalya’dan yeni vergi kararına ilişkin açıklama Bankaların yüksek karlarına yüzde 40 oranında ek vergi uygulama kararı alan İtalya, sürpriz düzenlemenin ardından konuya açıklık getirdi.
REKLAMI KAPAT X