Mahfi Eğilmez Barclays raporunu yorumladı: "Stagflasyondan slumpflasyona geçiş yapıyoruz"

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mahfi Eğilmez Barclays raporunu yorumladı:
Doviz.com
14.08.2024 17:42

Barclays analistlerinin bugün paylaştığı Türkiye raporunu yorumlayan Mahfi Eğilmez, "Cari açığın GSYH’nin yüzde 1,2’ye gerilemesi demek bizim büyümemizin 3 ve 4. çeyrekte eksiye dönmesi demek. Bu da stagflasyondan slumpflasyona geçiş yapıyoruz demek. Benim tahminim de o yönde zaten” dedi.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, ekonomide son gelişmeleri CNBC-e canlı yayınında Son Baskı programında değerlendirdi.

ABD temmuz ayı enflasyon verilerini değerlendiren Eğilmez, "Enflasyonun düşüş trendine girmesi faiz indiriminin daha kolay olabileceği havası yaratıyor. ABD piyasalarında önemli düşüşler yaşandığı için onları da toparlayabilecek bir şey. Çok önemli veri, bütün dünya açısından olumlu bir gelişme" dedi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verileri açıklandı ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz kararı üzerinde etkili olabilecek temmuz ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

Eğilmez, Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin olarak ise şunları kaydetti:

"Cari açıkta ciddi bir düşüş var. Buradaki gerilemeye bakınca iki konu var, birincisi altın ithalatına getirilen kısıtlama. İyi haber cari açık daralıyor. Kötü haber düşüş esas itibarıyla sermaye ve ara malı ithalatından geliyor. Talepte düşüş olduğu için o düşüş bizi üretim düşüşüne, ithalat düşüşüne getiriyor. Bunlar büyümede düşüş olarak karşımıza çıkacak. Talep düşüyor, üretimde düşüş var. Bir tek konut satışlarında canlılık var. Otomotivde düşüş var. İşsizlikte artış var. Daha önemlisi geniş işsizlikte yaklaşık 5 puanlık artış var.

Enflasyonun 30-35'lerde takılmaması için başka şeyler yapmamız lazım. Baz etkisiyle düşüşe ilave adımlar atmak lazım. Merkez Bankası faizi düzenleyerek bir yere kadar gelecek. Ondan sonrası için yapısal reformları yapmamız lazım.

Türkiye için stagflasyon* riski var. İki aydır esnaf, sanayici, tüccar durgunluk şikayeti içinde. Elimizdeki sanayi üretimi, ticaret rakamı haziran rakamları. İki üç aydır yaşanan şeyi biz yeni görüyoruz. Ekonominin durgunluğa doğru gittiği çok net görülüyor Stagflasyon işaretlerini net bir şekilde görüyorum.

*Stagflasyon: Stagflasyon, ekonomide stagnasyon (durgunluk) ve enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Ekonomide stagflasyon olduğu dönemde piyasa durgunken fiyatlar da yükseliş eğilimindedir.

"Faiz indirimi için verilere bakmak lazım"

Yüzde 5 büyüme yerine yüzde 2,5'e inerse sorun yok. Bire yarıma sıfıra doğru gelirse oralar kritik noktalar. Veriler biraz değişti, faiz indirimi için biraz daha beklenebilir. Biraz daha verilere bakmak lazım."

Barclays analistlerinin 2024 cari açığı tahminini GSYH'nin yüzde 1,2'sine çekmesini de yorumlayan Eğilmez, "Cari açığın yüzde 1,2'ye gerilemesi demek bizim büyümemizin üçüncü-dördüncü çeyrekte eksiye dönmesi demek. Bu da stagflasyondan slumpflasyona geçiş yapıyoruz demek. Maalesef benim tahminim de o yönde" dedi.

**Slumpflasyon: Slumpflasyon, bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülmenin bir arada yaşanması anlamına gelir.

REKLAMI KAPAT X