Marka değeri en yüksek futbol kulüpleri açıklandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Marka değeri en yüksek futbol kulüpleri açıklandı
Doviz.com
17.07.2024 11:33

Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, geçen yıl birinciliği Manchester City'e kaptıran Real Madrid'in bu sene 1 milyar 805 milyon dolarlık marka değeriyle en değerli futbol kulübü olduğunu açıkladı.

Önde gelen marka değerlendirme şirketlerinden Brand Finance'ın "Dünya Futbolunun En Değerli İlk 50 Kulüp Markası" çalışmasından yaptığı derlemeye göre, listeye girebilen 50 kulüp arasında ilk 10'da yer alanların marka değeri 13 milyar 673 milyon dolara ulaştı.

Milli futbolcu Arda Güler'in de yer aldığı Real Madrid, 1 milyar 805 milyon dolarla en değerli futbol kulübü sıralamasında birinci olurken; 100 üzerinden 96,3 marka gücü skoruyla Google, Coca-Cola, Ferrari ve Rolex gibi belli başlı markaları da geride bıraktı.

Öte yandan Real Madrid, sosyal medya platformlarında en çok takip edilen futbol kulübü olma ünvanını da taşımaya devam ediyor.

İngiltere takımı Manchester City ise 1 milyar 726 milyon dolarla ikinci sırada yer alırken, onu 1 milyar 653 milyon dolarla Barcelona takip ediyor.

İngilizler ilk 10'a damga vurdu

En değerli 10 kulübün 6'sını ise İngiliz takımları oluşturdu. İlk 10'da iki İspanyol, bir Fransız ve bir Alman takımı yer aldı.

Listede 4'üncü sırayı 1 milyar 498 milyon dolarlık marka değeriyle Manchester United alırken, 1 milyar 478 milyon dolarla Liverpool 5'inci sıranın sahibi oldu.

Bayern Münih 1 milyar 325 milyon dolarlık marka değeriyle 6'ncı sıraya yükselirken, Paris Saint-Germain 1 milyar 294 milyon dolarla 7'nci sıraya geriledi.

Listenin 8'inci sırasında 1 milyar 67 milyon dolarlık marka değeriyle Arsenal, 9'uncu sırasında 930 milyon dolarla Tottenham Hotspur, 10'uncu sırasında da 897 milyon dolarla Chelsea yer aldı.

Yayımlanan listenin son sırasında yer alan İspanya futbol kulübü Villarreal'in marka değeri 100 milyon dolar oldu.

İlk 50 içinde İngiltere 18, Almanya 11, İspanya 8, İtalya 6, Fransa 3, Portekiz 2, Hollanda 2 kulüp markasıyla temsil edildi.

Araştırmaya göre, en değerli 20 futbol kulübünün marka değerleri (milyon dolar) şöyle listelendi:

Türk futbol kulüpleri listede kendisine yer bulamadı

En değerli 4 Türk futbol kulübünün 2024 yılı itibarıyla toplam marka değerinin 44 milyon dolar olduğu belirlenirken, Türk futbol kulüpleri en değerli 50 marka içerisinde kendisine yer bulamadı.

"Futbolda başarı tesadüf değil"

Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, Türk futbolunun değer üretemediğine işaret ederek, "Bu alanda yapılan onca yatırımın ülkeye geri dönüşü istenen düzeyde olmuyor. Spordaki başarıların ülkelerin yumuşak gücü üzerinde önemli etkisi var. Türkiye'nin futbol endüstrisiyle bu güce daha fazla katkıda bulunması gerekiyor." diye konuştu.

Sporda, özellikle futbolda başarının bir tesadüf olmadığının altını çizen İlgüner, bunun için federasyonların, belli bir strateji doğrultusunda tutarlı, kararlı ve sabırlı çalışmalarla futbolu "değerli" hale getirmesi gerektiğini söyledi.

İLGİLİ HABER EURO 2024 sonrası milli futbolcularımız değerine değer kattı Avrupa’nın en iyi 8 takımı arasına giren A Milli Takım’da öne çıkan 5 futbolcu, EURO 2024 sonrası piyasa değerini önemli ölçüde yükseltti.
İLGİLİ HABER Türkiye'nin en değerli markaları açıklandı Brand Finance, 2024 yılına ilişkin Türkiye'nin En Değerli Markaları çalışmasını tamamladı. Çalışmanın sonuçlarına göre Türk Hava Yolları, 1 milyar 985 milyon dolarlık değeriyle geçmiş 5 yılda olduğu gibi bu yıl da "Türkiye'nin en değerli markası" oldu.
REKLAMI KAPAT X