McLaren satıldı: İngiltere otomotiv sektörü yabancıların eline geçti

Okuma Süresi: 3 Dakika
McLaren satıldı: İngiltere otomotiv sektörü yabancıların eline geçti
Doviz.com
26.03.2024 12:11

İngiliz spor otomobil üreticisi McLaren'ın kontrolü, Bahreyn varlık fonu olan Mumtalakat Holding'e geçti. McLaren'in satılması ise ada ülkesindeki üreticilerin durumunu bir kez daha gündeme getirdi.

İngiliz otomobil üreticisi McLaren, son yıllarda yaşadığı parasal sorunlar nedeniyle Artura modelinin piyasaya çıkış tarihini ertelemişti. Bundan bir yıl önce de genel merkezi ve Formula 1 fabrikasını satmak durumunda kalan şirketin payları tamamen yabancılara satıldı.

Buna göre Bahreyn Varlık Fonu olan Mumtalakat Holding, İngiliz spor otomobil üreticisi McLaren'daki hisselerini yüzde 60'tan 100'e çıkararak McLaren'ın tek sahibi oldu.

Geçtiğimiz yıl şirketin en büyük hissedarı konumuna gelen Mumtalakat, McLaren'i içine düştüğü finansal darboğazdan çıkarma konusunda etkili olmuştu.

McLaren'in satılması ise ada ülkesindeki üreticilerin durumunu bir kez daha gündeme getirdi.

Sahipleri artık İngiliz değil

HaberTürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın aktardıği listeye göre de, dünya otomotiv endüstrisinin önemli merkezlerinden biri olan İngiltere'de, tüm yerli üreticiler yabancıların kontrolünde faaliyetlerini sürdürüyor.

Aston Martin:

2007'ye kadar Ford'un yönettiği Aston Martin, bugünlerde Amerikalı ve Kuveytli yatırımcıların oluşturduğu bir konsorsiyum olan Prodrive'in kontrolünde bulunuyor. Kanadalı milyarder Lawrence Stroll, 2020 yılında Aston Martin'in yüzde 16,7'sini 182 milyon pound karşılığında alarak şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olmuştu. 2022'de ise Suudi Arabistan'ın Kamu Yatırım Fonu (PIF), yüzde 17 oranında Aston Martin hissesi satın alarak şirketin ikinci en büyük hissedarı haline gelmişti.

Bentley:

1930'lu yıllarda Rolls-Royce'un sahibi olduğu Bentley, 1997'den bu yana Alman Volkswagen bünyesinde faaliyetlerini sürdürüyor.

Caterham:

Pist kullanımına uygun otomobiller üreten Caterham, 2011 yılında İngiliz Corvin Grup tarafından Malezyalı girişimci Tony Fernandes'e satıldı.

Jaguar & Land Rover:

Jaguar ve Land Rover da 2008'de Amerikalı Ford tarafından 1,7 milyar pound karşılığında Hindistan'ın en büyük şirketlerinden Tata'ya satıldı.

Lotus:

Ada'nın diğer bir spor otomobil üreticisi olan Lotus, en çok el değiştiren markalardan biri oldu. Marka, 1986 yılında Amerikalı General Motors tarafından satın alındı. Kısa bir süre sonra İtalyan Romano Artioli'nin yönetimine geçen üretici, 1996 yılında ise Malezyalı Proton'un bünyesine dahil oldu. 2007 yılında da Lotus'un kontrolü Çinli Geely'e geçti.

McLaren:

Spor otomobil üreticisi McLaren, 2017 yılında kurucusu Ron Dennis'in hisselerini 275 milyon pound karşılığında satmasının ardından Bahreyn merkezli Mumtalakat Holding kontrolüne geçti. Mumtalakat, McLaren'in tamamını Mart 2024'te satın aldı.

MG:

İngiliz üretici MG, 2005 yılında Çinli Nanjing Automobile Group tarafından 53 milyon pound karşılığında satın alındı. Takvimler 2007 yılını gösterdiğinde ise bu sefer Nanjing Automobile satıldı. Nanjing'in, Çin'in en büyük otomotiv üreticilerinden Shanghai Automobile Industry Corporation (SAIC) tarafından satın alınması ile İngiliz üretici MG de SAIC bünyesine geçmiş oldu.

Mini:

1990'lı yıllarda Rover bünyesinde faaliyet gösteren Mini, 2000 yılından beri BMW çatısı altında operasyonlarına devam ediyor.

Morgan:

İtalyan finans kuruluşu Investindustrial, İngiliz üreticiyi markaya adını veren Morgan ailesinden 2019 yılında satın aldı.

Rolls-Royce:

1998 yılında Bentley ile birlikte Volkswagen'e satılan Rolls-Royce'un otomobil üretim hakkı BMW'ye geçti. 2002 yılında BMW'nin kalan hisseleri alması ile üretim de Goodwood tesislerine kaydı.

Vauxhall:

1925 yılında Amerikalı General Motors'un satın aldığı Vauxhall, 2017 yılında Opel ile birlikte Fransız PSA'nın kontrolüne geçti. PSA ile FCA'nın birleşerek Stellantis'i kurulması ile birlikte, Vauxhall de Stellantis'in kontrolüne geçti.

İLGİLİ HABER Özpeynirci: Bizim Çin değil Fas ile rekabet etmemiz gerek Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda otomotivde Fas pazarının yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X