Mehmet Şimşek: Altın dışında dövize talep yok

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mehmet Şimşek: Altın dışında dövize talep yok
Doviz.com
15 Mayıs 2026 14:08

Döviz kuru politikalarında bir değişim olmadığını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Altın fiyatlarının düştüğü dönemde altına talep oldu ama euro ve dolar anlamında bir döviz talebi yok.” açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg’e özel açıklamalarda bulundu.

Şimşek, “Son günlerde dolar kurundaki artışın bir kademe hızlanması dövize olan talepte artışa mı işaret ediyor, bu politikada bir değişiklik var mı?” sorusu üzerine kur politikalarının değişmediğini söyledi.

Şimşek, ilgili yanıtında, “Savaş döneminden sonra vatandaşlar nette 610 milyon dolar satmış. Altın fiyatlarının düştüğü dönemde altına talep oldu. Ama euro, dolar anlamında bir talep yok. Geçmiş şoklara oranla, altını bir kenara bırakırsak savaşın başından bu yana dövize bir talep olmadı.” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Döviz mevduatlarındaki düşüş hız kesti Nisan ayının sonunda 2,4 milyar dolarlık düşüş yaşanan döviz mevduatlarında geçtiğimiz hafta 56 milyon dolarlık sınırlı bir geri çekilme yaşandı.

“Gündemde yeni vergi yok”

Hükümetin gündeminde eşel mobil sistemi nedeniyle oluşan ek bütçe yükü tolere edecek yeni bir vergi çalışması olup olmadığı sorusuna ise Şimşek, “Gündemimizde şu anda herhangi bir yeni vergi çalışmamız yok” sözleriyle yanıt verdi.

Eşel mobilin sebep olduğu gelir kaybına rağmen bütçe performansının güçlü seyrettiğini söyleyen Şimşek, “İlk 4 ayda bütçe gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yıllık %54,3 yukarıda. Yani enflasyonun çok üzerinde. Yıl sonu gelir hedefimizin yaklaşık 31.9’u gerçekleşti” diye konuştu

Vergi gelirlerinin de aynı dönemde %55,6 oranında arttığını anlatan Şimşek, bu kalemde de yıl sonu hedefinin %31,6’sına ulaşıldığını söyledi.

İlk dört aylık vergi gerçekleşmelerinde başta kurumlar vergisi ve gelir vergisi olmak üzere çoğu kalemdeki artışın etkili olduğunu belirten Şimşek, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV’nin ise bir önceki yılın aynı dönemine göre ilk 4 ayda %3 gerilediğini belirtti.

Petrol fiyatlarının 100 dolar üzerinde kalması halinde vergi kaybının 600 milyar TL’yi aşacağına işaret eden Şimşek, “Biz açığı %3,5 öngörmüştük. Bu seviyelerde hiç iyileşme olmazsa %4 civarına çıkabilir ama bizim hedefimiz, çabamız %3,5 civarında tutmak için olacak” değerlendirmesini yaptı.

Yılın geri kalanında harcama disiplinini koruyacaklarını vurgulayan Şimşek, “İlk dört ayın verileriyle şunu rahatlıkla söyleyebilirim; bütçe hedefleri hala ulaşılabilir.” dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek’ten akaryakıt mesajı: Eşel mobil olmasa mazot 103 TL olurdu Orta Doğu’da tırmanan gerilimin yol açtığı enerji şokunun etkisini eşel mobil sistemiyle sınırladıklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Eşel mobil sistemini ortaya koymasak mazot 103 TL, benzin ise 78 TL olacaktı” açıklamasında bulundu.
REKLAMI KAPAT X