Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon mesajı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon mesajı
Doviz.com
04.07.2024 08:51

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, talepte dengelenmenin başladığını ancak enflasyonda henüz kat edecek mesafe olduğunu belirterek, para politikasında sıkılığı koruyarak yola devam edeceklerini söyledi.

TCMB Başkanı Karahan, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Sıkılığı koruyarak verilerin ve beklentilerin dezenflasyon patikamız doğrultusunda oluşmasını bekleyeceğiz. Henüz bu doğrultuda kat edecek mesafemiz olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş görmek istediklerini belirten Karahan, enflasyonu düşürme konusunda son derece kararlı olduklarına dikkati çekti.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından beri gerçekleşen sıkılaştırmanın sonucunda TCMB politika faizini sonuncusu mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltmişti. TCMB son üç ayda ise politika faizini yüzde 50'de sabit tutmuştu.

Enflasyon ise mayısta ulaştığı yüzde 75,45 ile 2022 sonundan bu yana en yüksek seviyeye yükseldikten sonra haziran ayında yıllık bazda düşüşe geçti. Buna göre TÜFE’nin artış hızı yıllık bazda yüzde 71,60'a gerilerken, aylık fiyat artışı da haziranda yüzde 2'nin altına indi.

İLGİLİ HABER TÜİK, resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! TÜİK, haziran ayına yönelik Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı.

"Sadece haziran enflasyon verisiyle çıkarım sağlıklı olmaz"

Konuyla ilgili "Talepte dengelenme belirtileri ortaya çıkıyor" diyen Karahan, bunun fiyatlara da yansımaya başladığını gördüklerini ancak tek bir veri üzerinden çıkarım yapmanın sağlıklı olmayacağını söyledi.

Karahan, Merkez Bankası'nın kararlılığı ve ihtiyatı ile hareket etmeye devam edeceklerinin de altını çizdi.

Enflasyonda beklentiler ne yönde?

TCMB, yılın ikinci Enflasyon Raporu sunumunda yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine inmesini beklediğini bildirmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yeni yayımlanmaya başlanan Sektörel Enflasyon Beklentileri araştırması ise ekonomide fiyat veren aktörlerin enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcılarının enflasyon beklentilerinden çok daha yukarıda olduğunu göstermişti.

TCMB tarafından yayımlanan Sektörel Enflasyon Beklentileri raporuna göre haziran ayı itibarıyla piyasa katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 1,4 puan düşüşle yüzde 31,8 olarak kaydedilmişti.

Buna karşın reel sektör tarafında beklentilerin yükseldiği izlenmişti. Rapora göre reel sektör temsilcilerinin 12 ay sonrasına ilişkin yıllık enflasyon beklentisi 0,2 puan artışla yüzde 56,2 olmuştu.

Hanehalkının enflasyon beklentisinde ise düşüş görülürken, beklenti iki kesimin de oldukça üzerinde gerçekleşmişti. Haziran ayında 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri hanehalkı için 4,6 puan azalarak yüzde 71,5 seviyesine gerilemişti.

Kaynak: TCMB - Merkezin Güncesi

İLGİLİ HABER JPMorgan ve Barclays, Türkiye’ye yönelik enflasyon tahminlerini düşürdü JPMorgan ve Barclays stratejistleri, Türkiye’de açıklanan haziran ayı enflasyon verisinin ardından paylaştıkları raporlarda, bu yıl için enflasyon beklentilerini aşağı yönlü revize etti.
REKLAMI KAPAT X