Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Doviz.com
27.06.2024 14:00

Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki haziran ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakıldığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri de yüzde 50 olarak belirlenmişti.

Öte yandan TCMB’nin son Piyasa Katılımcıları Anketi’nde cari ay sonu ve 3 ay sonrası için faiz bekletisi yüzde 50; 12 ay sonrası ve 24 ay sonrası için faiz beklentisi ise sırasıyla 35,90 ve 23,22 olarak hesaplanmıştı.

https://static.doviz.com/images/content/1718348749.png

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan Türkiye ekonomisinin güncel görünümünü de içeren değerlendirme notunda ise repo faizinde bir değişikliğe gerek olmadığı belirtilerek; önemli olanın, “kredi piyasasının serbest işleyişine getirilen idari kısıtlamaların tedricen kaldırılması ve TCMB’nin doğrudan döviz alışları ile uyumlu olarak döviz karşılığı TL swap stokunu tamamen eritmesi” olduğu söylenmişti.

İlk faiz indirimi ne zaman gelir?

BofA Merrill Lynch Türkiye Ekonomisti Zümrüt İmamoğlu ise pek çok ülkede faiz indirimi beklentilerinin ötelendiğini belirterek, “Faiz indirimi için Türkiye'de dezenflasyonun ne kadar hızlı olacağına bakmak gerekiyor. Enflasyon ilk başta hızlıca düşüyor sonra yavaşlıyor. Orada zorluk başlıyor. Merkez Bankası faiz adımı için önümüzdeki üç ayı bekleyecektir. Önce bir yazın nerede dengeleniyor onu görmek lazım. Haziran enflasyonu Merkez Bankası için kritik olacak.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bu kapsamda piyasalar da para politikasında gelecek dönemlerde atılacak adımlarla birlikte emekli ve memurların yılın ikinci yarısında alacağı zammı da etkileyecek haziran ayına yönelik enflasyon rakamları için 3 Temmuz tarihini bekleyecek.

İLGİLİ ANALİZ Enflasyon yıl sonunda hedeflenen seviyeye düşer mi? Pazartesi günü açıklanan mayıs ayı enflasyon verisi hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerden yüksek gelirken açıklanan bu verinin enflasyonda tavan seviyeye işaret etmesi bekleniyor. Peki, enflasyon yıl sonunda hedeflenen seviyeye düşer mi?
İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararı sonrası PPK karar metnini yayımladı Merkez Bankası, politika faizini sabit bıraktığı haziran ayı toplantısına ilişkin PPK karar metnini yayımladı. İşte metinde yer alan detaylar..
İLGİLİ HABER Faiz kararına piyasalar nasıl tepki verdi?: Dolar, altın ve borsada ilk rakamlar Merkez Bankası, haziran ayı toplantısında faizleri beklentiler doğrultusunda sabit bıraktı. Peki, piyasalar bu kararı nasıl fiyatladı? İşte dolar, altın ve borsada ilk rakamlar..
İLGİLİ HABER Merkez Bankası, PPK toplantı tarihlerini değiştirdi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı tarihlerinde değişikliğe gitti.
Etiketler: TCMB faiz PPK enflasyon
REKLAMI KAPAT X