Merkez Bankası GLP Faizini Yükseltti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası GLP Faizini Yükseltti
Doviz.com
25.04.2018 14:58

TCMB Geç Likidite Penceresi Faizini  Beklentiye Pararel Olarak 75 Baz Puan Yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB),  piyasaların beklentisine paralel olarak, %12,75 olan  geç likidite penceresi (GLP) faizini 75 baz puan artışla  %13,50’ye yükselterek, %13,30 olan beklentiyi hafif aştı.  

 

TCMB’nin faiz kararı sonrasında dolar, TL karşısında ortalama %1,0 aşan seviyelerde değer kaybederek  4.0350 TL'ye, euro ise 4,9236 TL’ye kadar geriledi. 

Toplantıdan sonra  Para Politikası Kurulu (PPK), beklentilere uygun olarak,   bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %8'de,  gecelik fonlama oranını %9,25'te ve gecelik borçlanma faiz oranını da %7,25'te bıraktığını açıkladı. 

 

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında “Faiz Kararı Basın Duyurusu” ekinde yayımlanan Para Politikası Kurulu Kararında,    “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin gücünü koruduğuna işaret etmektedir. İç talep büyümeye devam ederken dış talepteki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. İthalat fiyatlarındaki yükseliş söz konusu riskleri artırmıştır,” ifadeleri yer alıyor.    

 

Para Politikası Kurulu’nun (PPK), fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ölçülü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdiği, Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği, enflasyon görünümünde baz etkisi ve geçici faktörlerden bağımsız, belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşun kararlılıkla sürdüreceği  belirtilen basın açıklaması   “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır, “ ifadeleri ile sona eriyor. 

 

Açıklamaya göre  Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nin  beş iş günü içinde yayımlanacak. 

REKLAMI KAPAT X