Merkez Bankası’ndan KKM’ye yönelik yeni karar

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası’ndan KKM’ye yönelik yeni karar
Doviz.com
14.09.2023 08:38

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat sistemine yönelik yeni kararını açıkladı. Buna göre piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilmesi amaçlanarak, 6 ay vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılıklar 10 puan artırıldı. 

Kur Korumalı Mevduat sistemiyle ilgili Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılık kararı geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM'nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25’e yükseltildi.

KKM'de 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15'ti.

Kaynak: Resmi Gazete

Merkez Bankası'nın yeni adımı ile TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM'de uzun vadenin öne çıkarılması hedefleniyor. Böylelikle bu hamle ile piyasada oluşan TL likidite fazlasının da sistemden çıkarılması planlanıyor.

Son olarak Para Politikası Kurulu'nun 24 Ağustos 2023 tarihli toplantı özetinde ise faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası PPK toplantı özetini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) son toplantısının özet raporunu yayımladı. Raporda Kurul'un faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almaya devam edeceği bildirildi.
REKLAMI KAPAT X