Merkez Bankası'ndan KKM’ye yönelik yeni prim düzenlemesi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası'ndan KKM’ye yönelik yeni prim düzenlemesi
Doviz.com
08.03.2023 11:15

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalardan döviz dönüşümlü olarak gerçekleştirilen KKM uygulamasında müşterilere sunulan primin faize eklenmesini istedi. 

Bloomberg HT'de yer alan habere göre, TCMB, bankaların döviz dönüşümlü KKM uygulamasında prim uygulamasına son verdi.

Mevcut durumda bankalar TCMB karşı taraflı KKM işlemlerinde müşterilerine faiz dışında birkaç puanlık prim de sunabiliyordu. Bu uygulamada tabela faizi düşük kalırken, olası bir kur artışında TCMB’nin karşılayacağı fark ise artıyordu.

TCMB tarafından bankalara gönderilen yazıda ise dövizden dönüşümlü KKM’de faiz üst sınırının kaldırıldığı hatırlatılarak, müşterilere sunulan primin faize eklenmesi istendi. Böylelikle TCMB’nin ödeyeceği potansiyel kur farkının düşürülmesi hedefleniyor.

KKM'de üst faiz sınırı kaldırılmıştı

TCMB tarafından bankalara gönderilen son yazıyla birlikte ise TCMB'nin karşı taraf olduğu kur korumalı mevduat işlemlerindeki faiz sınırı kaldırılmıştı. Daha öncesinde KKM’de faize politika faizinin üzerinde 3 puanlık üst sınır uygulanıyordu.

KKM 1,5 ayda 181 milyar TL arttı

KKM’de faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından, bu alana özellikle tüzel kişiler tarafından yoğun ilgi geldi. Son bir buçuk ayda KKM toplamı 181,8 milyar lira artış kaydetti. Böylelikle kur korumalı mevduat toplamı 1,55 trilyon lira ile rekor düzeye yükseldi. Aynı dönemde döviz mevduatlarında 12 milyar doların üzerinde düşüş gerçekleşti.

Etiketler: TCMB KKM faiz
REKLAMI KAPAT X