Merkez Bankası'ndan yerel seçim sonrası ilk hamle

Okuma Süresi: 1 Dakika
Merkez Bankası'ndan yerel seçim sonrası ilk hamle
Doviz.com
01.04.2024 08:33

TCMB, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk hamlesini gerçekleştirdi ve reeskont kredilerine uygulanacak iskonto faiz oranını artırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reeskont işlemlerindeki iskonto faiz ve avans işlemlerindeki faiz ile ilgili düzenlemeye gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yüzde 43,25'ten yüzde 50,75'e çıkarıldı.

Avans işlemlerine yönelik faiz oranı ise yüzde 44,25'ten yüzde 51,75'e çıktı.

Kaynak: Resmi Gazete

Reeskont nedir?

Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini ifade ediyor.

Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebiliyor. Türkiye’de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar ise Merkez Bankası tarafından belirleniyor.

Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize de "reeskont faiz oranı" adı veriliyor.

Merkez Bankası reeskontta kabul edebileceği senetler karşılığında ayrıca avans da verebiliyor.

İLGİLİ HABER Dolar, seçim sonuçlarına nasıl tepki verdi? Yerel seçimler öncesinde belirsizliğin artmasıyla vatandaşların talebinin de yükseldiği dolarda gözler, seçim sonrası ilk rakamlara çevrilmişti. İşte Dolar/TL’de sığ piyasadaki ilk fiyatlamalar..
REKLAMI KAPAT X