Merkez Bankası rezervlerinin tarihi zirvesinden gerilediği hesaplandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası rezervlerinin tarihi zirvesinden gerilediği hesaplandı
Doviz.com
29.07.2024 15:32

Ekonomistlerin hesaplamalarına göre Merkez Bankası'nın brüt rezervi geçen hafta yaklaşık 5,9 milyar dolar azalarak 148 milyar dolara geriledi.

BV Portföy Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya'nın CNBC-e için yaptığı hesaplamalara göre, toplam brüt rezervleri 26 Temmuz haftasında 5,9 milyar dolar azalarak 148 milyar dolara ile bir önceki hafta gördüğü tarihi zirvesinden geriledi.

19 Temmuz haftasında Merkez'in rezervi 153,9 milyar dolar düzeyindeydi.

Net uluslararası rezervler de 5,9 milyar dolar azalarak 42,3 milyar dolara geriledi. Söz konusu haftada Merkez Bankası'nın nette 3,4 milyar dolar döviz satışı yaptığı hesaplanıyor.

Swap hariç net rezervler 19 milyar dolara indi

Bir önceki hafta 22,9 milyar dolar düzeyinde bulunan swap hariç net rezervler ise 3,9 milyar dolar azalarak 19 milyar dolara geriledi.

Ne olmuştu?

Son olarak bankalara gönderilen talimata göre uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı altın satışı) başlanmasına karar verilmişti.

Ayrıca, satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalelerine (valör tarihinde TCMB'nin TL karşılığı döviz satışı) başlanması kararlaştırılmıştı.

Böylelikle daha önce uzun süre döviz ve altın karşılığı piyasaya TL veren Merkez Bankası,  döviz ve altın vererek piyasadan fazla TL’yi çekebilecekti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan yeni sterilizasyon adımı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyebileceği bildirildi.

Öte yandan TCMB geçen hafta, rezerv yönetimi kapsamında dış yükümlülüklerinin azaltılması amacıyla, 2023 yılında Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işlemini karşılıklı mutabakatla sonlandırdığını açıklamıştı.

TCMB, resmi rezerv rakamlarını ise perşembe günü saat 14.30'da açıklayacak.

İLGİLİ HABER TCMB açıkladı: Suudi Arabistan ile depo alım işlemi sonlandırıldı TCMB, Saudi Fund for Development ile gerçekleştirilen 5 milyar dolar tutarındaki depo alım işleminin karşılıklı mutabakat ile sonlandırıldığını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X