Merkez Bankasının faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankasının faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi?
Doviz.com
23.07.2024 14:50

Ekonomistler, bugün piyasa beklentilerine paralel açıklanan faiz kararının ardından TCMB'nin attığı son adımı ve gelecek beklentilerini paylaştı. 

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), temmuz ayında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tuttu.

Kaynak: Verimetrik

Toplantı sonrasında paylaşılan karar metninde ise temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler sonrasında geçici olarak artabileceği aktarıldı.

“Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır.“ ifadelerine yer verilen karar metninde, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun yakından takip edileceği paylaşıldı.

TCMB'nin karar metninde miktarsal sıkılaşma adımları da öne çıkan mesajlardan oldu.

Kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındığını hatırlatan TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edileceğini belirtti.

TCMB’nin kararına ve karar sonrası paylaşılan karar metnine yönelik ekonomistlerin görüşleri ise şöyle sıralandı:

Hakan Kara

Para politikası bir süredir heyecan vermiyor, iyi para politikası sıkıcı olandır.

Başak Kamber

TCMB Aylık enflasyonun düşüş eğiliminde olduğunu belirtti. Ancak enflasyon eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunu koruyacağını yineledi. Karar metninin beklentilerle uyumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Perihan Tantuğ

Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.'' diyor hala metin. Dolayısıyla kv faiz indirim beklentisi yok, indirime göz kırpma yok tam tersine net ve kararlı bir şekilde gerekirse faiz artırırım diyor TCMB.

İris Cibre

Likidite ile alakalı yeni bir tedbir de açıklanmayacak gibi görünüyor. Burada da metinde herhangi bir gelişme yok. Hizmet enflasyonundan dem vurulmuş. Bu konuda kaygı duyulduğu ortada, çünkü kontrol edemiyorlar. Bu konuda denetim mekanizması devreye sokulmalı.

Mert Yılmaz

Faiz indirimi için bir alan açıldı. Merkez Bankası bu alanı kullanır kullanmaz bilemem. Kişisel beklentim yıl sonu politika faizinin %45 olacağı yönünde.

Orkun Gödek

PPK metninde şöyle bir kısım var:

"Likidite koşulları muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmektedir. Sterilizasyon araçları, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacaktır."

Benim anladığım, verilmek istenen mesaj, "biz Moody's kaynaklı olan bitene de, ECB ve özellikle Fed'deki gelişmelere de, fon akımlarına da, giren-çıkan tüm likiditeye de mutlaka bakıyoruz; proaktifiz."

PPK metinleri uzun bir aradan sonra yeniden oyunda.

REKLAMI KAPAT X