Mevduatta faizler geriliyor: Merkez’den adım gelir mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mevduatta faizler geriliyor: Merkez’den adım gelir mi?
Doviz.com
23.05.2024 13:01

Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın faiz kararına çevrildi. TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken Para Politikası Kurulu'nun ana gündem maddesini TL likidite bolluğu oluşturacak.

Merkez Bankası'nın (TCMB) rekor hızda rezerv birikimi nedeniyle gecelik faizler ve mevduat aşağı yönlü baskılandı. Lokal swapların azaltılması ve 460 milyar TL depo ihale stokuna rağmen bu hafta likidite fazlası daha da arttı.

Dün itibarıyla gecelik faizler yüzde 47 seviyesinde alt banttan fonlandı. Sistemin likidite fazlası 520 milyar TL civarına genişledi. Bu durum mevduat faizlerinde düşüşe yol açtı. Bankaların mevduat faizlerinde yüzde 40'lı rakamları değerlendirmeye aldığı belirtildi.

Ekonomistler önlem bekliyor

NTV'ye konuşan Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise mevduat faizlerinde 40'lı rakamların konuşulmaya başlandığı belirterek, "40'lı rakamlar sınırda reel faiz. Bu durum vatandaşın tasarruf eğilimini değiştirebilir" dedi.

Burada önleme ihtiyaç olduğunu ifade eden Aslanoğlu, "Merkez Bankası döviz aldığı için likidite veriyor, bol likidite faizi düşürüyor. Bugünkü toplantıda likidite sorununa ağırlık verilebilir, karara yansır. Likiditeyi çekmek, faizlerin düşmesini engellemek hatta yukarı gitmesini sağlamak için adımlar atılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Aslanoğlu, adım atılmaması halinde Merkez Bankası'nın başka riskler ile karşı karşıya kalabileceğine dikkat çekti.

"Likidite fazlası geçici"

TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyon raporu toplantısında likidite fazlasına ilişkin konuşmuştu. Karahan, likidite fazlasının geçici olarak değerlendirdiklerini ifade etmişti.

Karahan, "Kalıcı likidite artışına zorunlu karşılık ile müdahale ettik, geçici için depo ihaleleri açtık. Likidite fazlasının geçici olduğunu değerlendiriyoruz. Likidite yönetimi önümüzdeki dönemde oldukça önemli." şeklinde konuşmuştu.

İLGİLİ HABER Gecelik faiz politika faizinin altına indi Dolar/TL yarın açıklanacak kritik faiz kararı öncesinde 32,20 seviyesinde yatay fiyatlanırken, piyasada artan likidite sonrası gecelik faiz politika faizinin altına kadar geriledi.
REKLAMI KAPAT X