Olimpiyat Oyunları ekonomi için fırsat mı, tehdit mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Olimpiyat Oyunları ekonomi için fırsat mı, tehdit mi?
Doviz.com
29.07.2024 12:08

Fransa'nın ikinci kez ev sahipliği yaptığı 33’üncü Yaz Olimpiyatları, 'ev sahibi ülke ekonomisine ne kadar katkı sağlandığı' tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. İşte geçmiş organizasyonların ülke ekonomileri üzerindeki etkisi..

Dünyanın en çok ziyaret edilen metropollerinden Paris, yılda 40 milyon ziyaretçiyi ağırlarken 26 Temmuz ile 11 Ağustos arasında 15 milyon olimpiyat ziyaretçisinin ülkeye gelmesi bekleniyor.

Bu sayı, 2008’de Pekin’i ziyaret edenlerin iki katından fazla bir rakama işaret ederken; Paris Turizm Ofisi ise oyunlar sırasında Paris’e gelen ziyaretçilerin 2,6 milyar euro harcama yapacağını öngörüyor.

Fransa’nın ise 2,6’sı turizmden olmak üzere toplam 9 milyar euro gelir elde edeceği hesaplanıyor. Ancak, Olimpiyatların toplam maliyetinin Fransa’ya 10 milyar euro (10,845 milyar dolar) civarında olması bekleniyor.

Euronews tarafından aktarılan bilgiye göre son 30 yılda yaz oli̇mpi̇yatlarına ev sahi̇pli̇ği̇ yapmanın mali̇yeti̇ ise şöyle listeleniyor:

Kaynak: Euronews / milyar dolar*

Maliyet-getiri hesabı

Öte yandan geçmiş deneyimler, ekonomik faydada mevcut ülkeye veya ilgili yıla göre değişiklik yaşanabileceğini gösteriyor.

Bu kapsamda Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kar ya da zarar eden şehirler şöyle sıralanıyor:

Kaynak: Euronews / milyar dolar*

Bu kapsamda incelenen bazı örneklerde, büyük organizasyonların ülkelere uzun yıllar devam eden borçlar ve sürekli zarar eden tesisler bıraktıkları görülüyor.

Ancak, ülkelerin konuya tanıtım açısından yaklaştıkları belirtilerek, ekonomik getiri-götürü yanında bu açıdan bakılması gerektiğine vurgu yapılıyor.

İLGİLİ HABER Fransa'da Paris Olimpiyatları öncesinde sahte ürünlere yönelik baskı arttı Fransa, Paris Olimpiyat Oyunları için geri sayım sürerken Paris sokaklarını moda devlerini taklit eden ürünlerden temizlemeye çalışıyor.
REKLAMI KAPAT X