Otomobilde reel fiyat artışı durma noktasında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomobilde reel fiyat artışı durma noktasında
Doviz.com
26.01.2024 13:18

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden tarafından hazırlanan rapora göre, otomobil fiyatlarında mayısta yüzde 47,9’a ulaşan reel artış oranı aralık ayı itibarıyla yüzde 0,7’ye gerileyerek durağanlaştı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden tarafından hazırlanan "Otomobil Piyasası Görünümü" raporu yayımlandı.

Rapora göre, satılık otomobillerin ortalama fiyatı geçen yılın aralık ayına göre yüzde 65,9 artarken, kasıma kıyasla yüzde 2,1 düşüş kaydetti. Aralık ayında ortalama otomobil fiyatı ise 860 bin 480 TL oldu.

Kaynak: Sahibinden, Betam

Reel artış durma noktasında

Enflasyondan arındırıldığında otomobillerdeki reel fiyatlar ise altı aydır düşüş kaydediyor. Reel fiyat endeksi son okumada kasıma kıyasla yüzde 5 azalarak 212 oldu.

Mayısta yüzde 47,9’a ulaşan yıllık artış oranı ise aralıkta yüzde 0,7’ye inerek reel fiyat artışlarının durma noktasına geldiğini gösterdi.

Kaynak: Sahibinden, Betam

2023 Aralık verilerine göre ise tüm araç sınıflarındaki ortalama fiyat düşüşü yaşanırken, lüks otomobillerdeki yavaşlamanın daha fazla olduğu görüldü.

Yıllık fiyat artış oranı da B sınıfında yüzde 79,9, C sınıfında yüzde 70,6, D sınıfında yüzde 59,8, E sınıfında ise yüzde 51,9 oldu.

Kaynak: Sahibinden, Betam

Yaş gruplarına göre en yüksek yıllık artış oranı yüzde 94,2 ile 20 yaş ve üstü yaş grubunda, en düşük artış oranı ise yüzde 53,1 ile 0-3 yaş grubunda gerçekleşti.

Ortalama otomobil fiyatı 0-3 yaş grubunda 1 milyon 432 bin lira, 20 yaş ve üstü yaş grubunda ise 356 bin 401 lira olarak kaydedildi.

Yakıt türüne göre en yüksek yıllık artış oranı Benzin & LPG türünde (yüzde 81,5), en düşük artış oranı ise Elektrik türünde (yüzde 11,2) görüldü.

Otomobilde talep hala güçlü

Otomobil talep endeksi ise kasıma kıyasla yüzde 14,1 artarak otomobile yönelik talebin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi. Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı da 3 puan artarak yüzde 16,9 oldu.

İLGİLİ HABER Sektör temsilcisinden otomobil alacaklara uyarı İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araçlarını elden çıkarmak için kampanya gerçekleştiren bayilerin kampanyalarını 1 ila 1,5 ay içerisinde sonlandırabileceğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X