Otomotiv gazetecisinden “otomobilde ÖTV indirimi” beklentilerine yanıt

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomotiv gazetecisinden “otomobilde ÖTV indirimi” beklentilerine yanıt
Doviz.com
15.08.2024 16:40

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, "otomobilde ÖTV indirimi" iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, otomobil satışlarından elde edilen ÖTV gelirini açıkladı.

Ekonomi kurmayları enflasyonla mücadele başta olmak üzere, Orta Vadeli Program hedeflerine yönelik adımlarını kararlılıkla atmaya devam ederken, bir yandan da emekliler için bazı ayrıcalıklar tanıyor.

İLGİLİ HABER "Emekliler Yılı" kapsamında emekliye ayrıcalık tanıyan projeler Emekliler Yılı kapsamında emekli vatandaşlar için devlete ait çeşitli kurumlarda uygulanan indirimler devam ediyor. İşte, ağustos ayı itibarıyla emekli indiriminin geçerli olduğu yerler ve indirim oranları...

Atılan bu adımlar ve tanınan ayrıcalıklara rağmen vatandaşların satın alma gücünde yaşanan zorluklar ise devam ediyor. Bu sebeple kamuoyunda 'otomobillere ÖTV indirimi gelir mi?' sorusu da sıklıkla gündeme geliyor.

Emekliye ÖTV indirimi gelir mi?

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu beklentilere yanıt verdi.

Buna göre Özpeynirci, emeklilere yönelik ÖTV indirimi iddialarına ilişkin, “’Emekliye otomobillerde ÖTV indirimi geliyor?' şeklindeki haberlere itibar etmeyin, tamamen uydurma. Sormaya bile gerek yoktu ama teyit için yine de sordum ve cevabı aldım; ‘Uydurmuşlar.’” dedi.

Özpeynirci, konuyla ilgili bir diğer paylaşımında ise ÖTV'den elde edilen gelirleri açıkladı. Buna göre Özpeynirci'nin konuyla ilgili paylaşımı şöyle oldu:

“Her şey düşer ÖTV düşmez‼️

📌 Temmuz ayında otomotiv pazarı %17,21 düşerken, devletin otomotivden tahsil ettiği ÖTV geliri %7,08 artışla 49 milyar TL'ye ulaştı. Bu yılın aylık bazda en yüksek ÖTV tahsilatı gerçekleşti.

📌 Ocak-Temmuzda yani ilk 7 ayda ise otomotiv pazarı %0,28 düşerken, ÖTV geliri %30,69 artışla 274,1 milyar TL'ye ulaştı.

📌 Böylece yıl sonu bütçe hedefinin %55,1'i 7 ay sonunda tahsil edilmiş oldu.

📌 2023 yılı temmuz ayında tüm vergi gelirleri içinde otomotivden alınan ÖTV’nin payı %10,15 iken 2024 yılında bu pay %8'e indi. Geçen sene 7 ay sonunda %10,22 olan pay ise bu yıl %7,17'e kadar geriledi (Sebebi vergi gelirlerinde yaşanan artış).”

Kaynak: Emre Özpeynirci - X

İLGİLİ HABER Otomotiv sektörü temsilcisinden yeni ÖTV önerisi Geçtiğimiz hafta şarj edilebilir hibrit araçlar için yapılan ÖTV indirimini olumlu bulduklarını belirten ODMD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, otomotivde ÖTV sisteminin çevreci araçları destekleyecek şekilde yeniden ele alınması gerektiğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X