Otomotiv raporu yayımlandı: İkinci el online oto pazarında son durum ne?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomotiv raporu yayımlandı: İkinci el online oto pazarında son durum ne?
Doviz.com
26.02.2024 13:31

Sahibinden verilerinden yararlanılarak hazırlanan ‘Otomobil Piyasası Görünümü’ raporuna göre, ocak ayında satılık otomobil ilanı sayısı yüzde 1 azalırken satılan otomobil sayısı ise yüzde 3,5 artış kaydetti.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından sahibinden.com’da yayınlanan ilanlardan hareketle hazırlanan ve ikinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz eden ‘’Otomobil Piyasası Görünümü’’ raporunda son dönemde otomobil piyasasında yaşanan değişimler incelendi.

Rapora göre satılık otomobil reel fiyatı 2023 yılı Ocak ayına göre yüzde 8,5, bir önceki aya göre ise yüzde 6 düştü. Öte yandan, otomobil cari fiyatı geçen yılın ocak ayına göre yüzde 50,9 artarken aralık ayına kıyasla değişmedi.

Otomobil piyasasındaki canlılık göstergesi olarak izlenen satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı da 0,8 puan artarak yüzde 17,7 oldu. Bu göstergenin detayları incelendiğinde ilan sayısı azalırken satılan otomobil sayısının arttığı görüldü.

Reel satış fiyatları düşüşünü sürdürdü

Öte yandan, enflasyondan arındırıldığında otomobil ortalama reel fiyatının yedi aydır düştüğü görüldü. Buna mayıs ayında yüzde 47,9’a ulaşan artış oranı ise takip eden aylarda sürekli azalarak ocakta yüzde 8,5’e geriledi.

Ortalama otomobil fiyatında yatay seyir

Otomobil fiyatları ve fiyatlardaki yıllık artış oranı da düşüşünü sürdürdü. Ortalama otomobil fiyatı önceki üç aydaki düşüşün ardından ocakta neredeyse değişmedi. Aralıkta 860 bin 480 TL olan ortalama otomobil fiyatı ocakta 860 bin 443 TL’ye geriledi. 

Otomobil talep endeksi kasım ve aralıkta olduğu gibi ocakta da yükseldi. 2024 Ocakta talep endeksi önceki aya kıyasla yüzde 5,6 artarak 98,3 oldu.

Satılık otomobil sayısı yüzde 17,7’ye yükseldi

Satılan otomobil sayısının satılık ilan sayısına oranı bir önceki aya kıyasla 0,8 puan artarak yüze 17,7 oldu. Bu artışın arka planı incelendiğinde satılık otomobil ilan sayısı yüzde 1 azalırken satılan otomobil sayısı ise yüzde 3,5 arttı.

Otomobil piyasasının bir diğer canlılık göstergesi olan kapatılan ilan süresi diğer göstergelerin ima ettiğinin aksine yedinci ayda da yükseldi. 2024 Ocak ayının verilerine göre kapatılan ilan süresi bir önceki aya kıyasla 0,3 gün artarak 25,1 gün oldu.

İLGİLİ HABER İkinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken 5 madde İkinci el araç alımında uzmanlar, ekspertize gitmeden önce bazı ön kontrollerin yapılmasını öneriyor. İşte ikinci el araç alımında dikkat edilmesi gereken 5 madde..
REKLAMI KAPAT X