Otomotivde 27 yıl sonra gelen yatırım kararı araç fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomotivde 27 yıl sonra gelen yatırım kararı araç fiyatlarını nasıl etkileyecek?
Doviz.com
09.07.2024 10:54

Türkiye, imzaları dün atılan anlaşma kapsamında 27 yıl sonra ilk kez doğrudan yabancı otomotiv yatırımı alacak. Peki, yatırımın Türkiye’ye avantajları ne olacak, Çinli araçların Türkiye’de üretilmesi fiyatları nasıl etkileyecek? İşte detaylar..

Çinli otomobil markalarına yüzde 40 ek gümrük vergisi getirilmesinin ardından "yatırım teşvik belgesiyle gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen ithalatın ek mali yükümlülükten muaf tutulacağı" bildirilmişti.

İLGİLİ HABER Çin menşeli oto ithalatında düzenlemeye gidildi Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre yatırım teşvikle yapılan Çin menşeli oto ithalatı ek mali yükümlülükten muaf olacak.

Alınan kararla birlikte bazı Çinli otomobil üreticileri de yatırımda rotasını Türkiye pazarına çevirdi.

Türkiye’ye yatırım yapmaları halinde ek vergi alınmaması ve bazı teşviklerin verilmesini cazip bulan üreticiler, Türkiye’de halihazırda üretim yapmaya yönelik adımlarını hızlandırdı. 

Bu kapsamda son olarak Çinli elektrikli araç devi BYD, Türkiye’ye 1 milyar dolar tutarında yatırım kararı aldı. BYD firması ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında anlaşma ise dün itibarıyla imzalandı.

Buna göre Türkiye’de yıllık 150.000 araç kapasiteli elektrikli ve şarj edilebilir hibrit otomobil üretim tesisi kurulması öngörülüyor. Tesiste 5 bin kişiye istihdam sağlanması ve 2026 sonunda üretime başlanması hedefleniyor.

İLGİLİ HABER Çinli otomobil devi BYD ile imzalar atıldı: 5 bin kişiye istihdam sağlanacak Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. Böylelikle Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım gelmiş oldu.

Piyasaya nasıl yansır?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel ise yatırım kararının piyasaya nasıl yansıyacağına yönelik Milliyet’e açıklamalarda bulundu.

Ertemel, kararın etkilerine ilişkin, ‘’İlk adımı atılan 1 milyar dolar tutarında yatırımla, fiyatlar anlamında tüketicilere, yurt dışı gelir ve yaratacağı 5000 kişilik istihdam ile ülke ekonomimize katkısı olacaktır'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin sahip olduğu otomotiv tesisleriyle ve kapasitesiyle birlikte AB ülkeleri arasında ilk 4 sırada olduğunu belirten Ertemel, ‘’Yine AB ithalatında ülkemiz üst sıralarda yer alıyor. Açıklanan 150.000 araç kapasiteli yeni yatırım ülkemizin seviyesini yükseltecektir. Konumu ve potansiyeli ile birlikte Çin menşeli markaların sadece Türkiye değil, Avrupa pazarı için de ülkemizi üretim noktası olarak belirlemesi oldukça mümkün bir durum’’ açıklamasını yaptı.

Fiyatlar daha cazip olur mu?

Yatırım kararının fiyatlar üzerindeki etkisine de değinen Ertemel, konuyla ilgili şunları söyledi:

''Çin menşeli markaların yürüttüğü fiyat politikası, diğer markaların fiyatlarını baskılayan ana unsurlardan bir tanesiydi. Bu tesisler kurulduğu takdirde maliyetler düşeceğinden, oluşacak koşullar fiyat rekabeti anlamında tüketici lehine olacaktır.''

Muafiyetten yararlanamayan şirketler zamlara başladı

Öte yandan Türkiye’de Çin menşeli otomobillere yönelik yüzde 40 ek gümrük vergisi uygulamasının yürürlüğe girmesi sonrası muafiyetten yararlanamayan firmalar ise fiyatlarını artırmaya başladı. Buna göre Otomotiv veri ve analiz şirketi Cardata’nın CEO’su Hüsamettin Yalçın, Türkiye’de en çok satan Çinli marka olan Chery’nin dünden itibaren fiyatlarına ortalama 100 bin TL zam yaptığını duyurdu.

Bir diğer Çinli marka MG’nin internet sitesinde “fiyatlarımız güncellenmektedir” ifadesi yer alırken, Türkiye’de fabrika kurma kararı alan BYD, şu an eski satış fiyatlarını korumaya devam ediyor. 

İLGİLİ HABER Otomotiv sektörünü yılın ikinci yarısında ne bekliyor?: ODMD Başkanı Bozkurt değerlendirdi ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt, haziran ayını 100 bin satış rakamının üzerinde tamamlayan otomotiv pazarının güncel durumunu değerlendirerek, pazara yönelik beklentilerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X