Oxford araştırmacıları gramı 106 milyon sterlin olan yeni bir madde tanıttı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Oxford araştırmacıları gramı 106 milyon sterlin olan yeni bir madde tanıttı
Doviz.com
16.10.2024 16:03

Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları tarafından geliştirilen Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fulleren, en pahalı madde olarak tanımlandı. Peki, bir gramı 106 milyon sterlin değerindeki madde ne için kullanılıyor? İşte detaylar...

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'ndeki bilim insanları dünyanın en pahalı maddesini açıkladı. Bir gramının 106 milyon sterlin (yaklaşık 4,7 milyar TL) değerinde olduğu açıklanan Nitrojen Atom Tabanlı Endohedral Fulleren adlı maddenin, en pahalı madde olduğu bildirildi.

NTV'de yer alan habere göre Oxford Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Endohedral Fulleren'in teknolojinin geleceğini tamamen değiştirebileceği düşünüldüğü belirtildi.

Cep telefonlarına indirgenecek

Bilim insanları, bu yeni materyalin, son derece hassas atomik saatler üretme olasılığını heyecan verici bulduğunu söyledi.

Geleneksel atomik saatler genellikle oda büyüklüğünde olup atomların titreşimlerini kullanarak zamanı ölçerken, Oxford'daki ekip geliştirdikleri bu teknolojiyle atomik saatleri cep telefonlarına sığabilecek boyutlara indirmeyi hedefliyor.

Bilim insanları bu yeni malzemenin özellikle sürücüsüz araçlar için büyük bir devrim yaratabileceğini belirtiyor.

Şu anda GPS sistemleri birkaç metreye kadar hassasiyet sağlayabiliyor iken mini atomik saatlerle bu hassasiyetin milimetrelere indirilebileceği aktarılıyor.

Bu sayede, otonom araçların tünellerde veya zayıf GPS sinyali alanlarında bile güvenli bir şekilde izlenebileceği ve sürüş kontrolünün daha güvenli hale gelebileceği aktarılıyor.

Uzmanlara göre araştırmaları devam eden teknolojinin günlük hayata girmesi birkaç yılı alabilir. Ancak, cep telefonlarında taşınabilir atomik saatlerin kullanılmaya başlaması, yer tespiti ve navigasyon gibi alanlarda büyük değişimlere yol açabilir.

REKLAMI KAPAT X