OYDER'den elektrikli araç düzenlemesine tepki

Okuma Süresi: 2 Dakika
OYDER'den elektrikli araç düzenlemesine tepki
Doviz.com
05.12.2023 11:44

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER), Ticaret Bakanlığı tarafından 29 Kasım'da çıkarılan “Bazı Elektrikli Araçların İthaline İlişkin Tebliğ” ile otomotive yatırım yapan yetkili satıcıların cezalandırıldığını ve bu durumun iflaslara yol açabileceğini bildirdi.

Geçen hafta açıklanan elektrikli araçların ithaline ilişkin tebliğe göre, elektrikli ve bazı hibrit araçların Avrupa Birliği ve serbest ticaret anlaşması (STA) olmayan ülkelerden ithali izinle yapılacak. İzin belgesi için belirli şartların sağlanması gerekecek.

OYDER elektrikli araç ithalatına ilişkin düzenlemenin çeşitli sakıncalar ve tehditleri ortaya çıkardığını ve iflasların kaçınılmaz olacağını belirterek "Tebliğ ile ilgili markanın modellerinin ülkemize ithalatı duracağı için, yeniden izin belgesi alınana kadarki süreçte yetkili satıcıların araç kaynağı kesilecek ve ticaret tamamen duracaktır. Bu markalara yatırım yapmış olan yetkili satıcılar için ilk etapta zarar, sürecin uzaması halinde de iflas kaçınılmaz olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

İLGİLİ HABER Elektrikli araç ithalatı zorlaştırıldı Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartları karşılaması gerekecek.

Açıklamada ayrıca şu risklere de dikkat çekildi:

"Tebliğ ile distribütörlerin 7 bölgede 20 adet TS 12047 ve TS K 646 belgeli servise sahip olmaları şart olarak ileri sürülmüştür. Ülkemize ithalat yolu ile gelen tüm araçlar için aslında geçerli olan bu hüküm sadece elektrikli araçlar için distribütörün sahibi olması şartı ile genişletilmiştir. Türkiye’de 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren yetkili satıcılar, üretici standardında yetkili servisler ile bu görevi üstlenmiş ve devam ettirmektedir. Yeni hüküm ile tüm bölgelerde yetkili satıcılar kendi yaptıkları yatırımlarına karşılık bir de distribütörün aynı işkoluna yatırım yapması sonucu ile karşılaşıp rekabet etmek zorunda kalacaklardır. İşveren statüsündeki distribütör ile aynı alanda rekabet etmek yetkili satıcılar açısından verimsiz bir yatırıma neden olacaktır."

"İş hacminde önemli düşüşe neden olacak"

Değerlendirmede iş hacminin çağrı merkezi ve distribütörün sahibi olduğu servisler nedeniyle iyice azalacağına da dikkat çekilerek, "Yeni yayınlanan tebliğ tüm markaların en az 40 çalışan ile bir çağrı merkezi sahibi olmasını da amir hüküm olarak getirmektedir. Yetkili satıcıların gerçekleştirdiği satışların ardından servis ihtiyacı doğan tüketiciler yetkili satıcılar ile bu ihtiyaçlarını gidermek yerine çağrı merkezi aracılığıyla distribütörün sahibi olduğu servislere yönlendirilecektir. Bu da serbest rekabet açısından ayrımcılık doğuracak ve yetkili satıcıların iş hacminde önemli bir düşüşe neden olacaktır. Zaten elektrikli araçların içten yanmalı araçlara göre çok daha az servis girişine ihtiyacı olması nedeniyle düşecek olan iş hacmi, çağrı merkezi ve distribütörün sahibi olduğu servisler nedeniyle iyice azalacaktır." ifadesine yer verildi.

İLGİLİ HABER Elektrikli araç satışına yönelik yeni düzenleme ne anlama geliyor? Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapılmasının ardından otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci yeni düzenlemeyi değerlendirdi.
REKLAMI KAPAT X