Peşinatı olan konutta alıma geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Peşinatı olan konutta alıma geçti
Doviz.com
13.08.2024 16:03

Sektör temsilcileri, Türkiye genelinde konut satışlarının temmuzda yılın en yüksek seviyesine çıkması sonrasında, bu artışın yakın gelecekte faiz indirimi gibi sebeplerle artması beklenen ev fiyatlarına karşı bir hamle olduğunu değerlendirdi.

Türkiye genelinde konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,0 artarak 127 bin 88 oldu.

Bu rakam 2024'ün aylık olarak en yüksek satışı olarak kayıtlara geçerken, temmuz ayları içerisinde ise 2020'den bu yana en fazla satışa işaret etti.

İLGİLİ HABER Konut satışlarında 2024 yılının zirvesine çıkıldı Türkiye genelinde konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 bin 88 oldu. Peki, bu dönemde en fazla hangi illerde konut satışı yapıldı? İşte detaylar..

Bugün açıklanan konut satış verileri sektöre de umut verdi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen artış sonrası sektör temsilcileri de bu artışın bekleyen talebin harekete geçtiğini gösterdiğini kaydederek, “Bu artış, yakın gelecekte faiz indirimi gibi sebeplerle artacak olan ev fiyatları öncesi hamle.” değerlendirmesinde bulundu.

Buna göre GYODER Başkanı Neşecan Çekici, konuyla ilgili paylaşımında, peşinatı olanın ev almak için artık harekete geçmeye başladığını belirterek, şunları aktardı:

“Türkiye genelinde konut satışları temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %16,0 artarak 127 bin 88 oldu. Bu artış ile birlikte ilk 7 ay toplamındaki konut satış adedi geçen yılı yakaladı ve 672 bin 162 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlardaki düşüş devam etti.

Bu tablo bize, şirketlerin kendi kampanyalarının işe yaradığını, daha da önemlisi peşinatı olanların yakın gelecekte fiyat artışı olabileceği endişesi ile artık harekete geçmeye başladığını gösteriyor.

Nitekim alternatif yatırım araçlarından da beklentiler sınırlı hale geldi. Kısa vadede faizlerin düşeceği, konut fiyatlarında da yukarı yönlü bir hareket olacağı ihtimali gündemde. Ayrıca konut fiyatları reelde 7 aydır geriliyor. Konut fiyatları hem döviz hem mevduat hem de maliyetlerin gerisinde kaldı.”

İLGİLİ HABER İnşaat maliyetleri son bir yılda yüzde 66,12 arttı İnşaat maliyet endeksi haziran ayında aylık bazda yüzde 0,40, yıllık bazda ise yüzde 66,12 artış kaydetti.

“Banka kredisiz konuta erişim kampanyaları sektörü hareketlendirdi”

EgeYapı GYO Genel Müdürü Didem Güneş ise konuyla ilgili paylaşımında, banka kredisiz kamanyaların artmasına vurgu yaparak şunları aktardı:

“Temmuz 2024’te yüzde 16 artışla 127 bin üstü satışa ulaştık. Bu artış ile birlikte ilk 7 ay toplamında konut satış adedi geçen yılı yakaladı ve 672 bin 162 olarak gerçekleşti. İlk 6 ayda yüzde 3,5 gerideydik.

Banka kredili satışlarda düşüş devam ederken, ilk el satışta yüzde 30’a yakın, ikinci elde yüzde 11 artış gözlemliyoruz. Bu da bize banka kredisiz konut satışında, kampanyaların, yenilikçi ve yaratıcı bakışın işe yaradığını gösteriyor.”

İLGİLİ HABER Emlak Konut'tan düşük faizli yeni konut kampanyası Emlak Konut Genel Müdürü Cengiz Erdem, ev almak isteyen vatandaşlar için yüzde 1,29 faizle 4 farklı ödeme koşullu yeni bir kampanya başlattıklarını duyurdu.
REKLAMI KAPAT X