Petrolde yaşanan kriz, benzini nasıl etkileyecek?

Okuma Süresi: 1 Dakika
Petrolde yaşanan kriz, benzini nasıl etkileyecek?
Doviz.com
17.09.2019 10:18

Suudi Arabistan'a yapılan saldırı sonrası petrol fiyatları son 28 yılın en sert yükselişini yaşadı. Bu yükselişin Türkiye'de akaryakıt fiyatlarına yansıması olup olmayacağı tartışılıyor. Brent petrolün fiyatı 19 Ağustos'ta 59 dolar seviyesindeyken İstanbul'da benzinin litresi 6.60 TL'den satılıyordu. Brent petrolün fiyatı şu an 68 dolara kadar çıkmış durumda. Uzmanlar, petrol fiyatlarının bu seviyede kalması durumunda akaryakıt fiyatlarında yapılacak zammın olası olduğunu belirtiyor. 

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan’ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan ve dünya petrol üretiminin %5’inin durmasına yol açan saldırının ardından Brent petrolünün fiyatı %19.5 ile 14 Ocak 1991’den bu yana en sert gün içi artışı yaşayarak 71.95 dolara yükselmişti. Türkiye’de akaryakıt fiyatları belirlenirken dikkate alınan en önemli iki unsur, dolar kuru ve ham petrolün varil fiyatı...

Geçtiğimiz aya kadar Brent petrolün varil fiyatı 55 dolardan işlem görürken bu rakam bugün yüzde 24 artarak 68 dolara kadar çıktı. Uzmanlar yaşanan bu yüzde 24’lük artışın devam etmesi ve kalıcı olması durumunda Türkiye’deki akaryakıt fiyatlarının da zamlanacağını belirtiyor. 7 Ağustos’ta brent petrolde yaşanan gerileme Türkiye piyasalarına olumlu yansımış ve Türkiye’de 7- 8 ağustos tarihlerinde indirim haberleri art arda gelmişti.

REKLAMI KAPAT X