Powell: Faiz indirimi bu yıl temel senaryolarımız içinde yok

Okuma Süresi: 2 Dakika
Powell: Faiz indirimi bu yıl temel senaryolarımız içinde yok
Doviz.com
22.03.2023 21:33

Fed Başkanı Jerome Powell, faizlerin 25 baz puan artırılarak 16 yılın en yüksek seviyesine çıkarıldığı toplantının ardından "Faiz indirimi bu yıl temel senaryolarımız içinde yok." dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İzole edilmiş bankacılık problemleri eğer düzeltilmez ise bankacılık sistemi tehdit altına girebilir. Ancak, tüm mudilerin tasarrufları şu anda güvende. Bankacılık sektöründeki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyoruz. Kredi programlarımız bankaların ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılıyor. İhtiyaç olduğunda elimizdeki tüm araçları kullanacağız.

Politika yapıcılar genel olarak bastırılmış büyümenin devam etmesini bekliyorlar. Ancak iş gücü talebi hala arzı aşıyor. Zaman içinde daha iyi dengeye gelmesini bekliyoruz. Ücretlerde büyüme, gevşemenin bazı işaretlerini gösterdi. Ayrıca enflasyon bizim hedefimizin çok üzerinde olmaya devam ediyor. Son enflasyon okumalarının gücü, baskının yüksek olmaya devam ettiğini gösteriyor. Enflasyonu hedefe geri getirme süreci uzun bir yol olacak.

Bankacılık sektöründeki son gelişmelerin de kredi şatlarını sıkılaştırmasını bekliyoruz. Bankacılık sektöründe gelişmeler muhakkak ekonomiyi etkileyecek ve buna nasıl yanıt vermemiz gerektiğine bakacağız. Gelen verileri, sıkılaşan kredi şartlarının gerçekleşen ve beklenen etkilerini yakından izleyeceğiz. Kararlarımızı ise toplantıdan toplantıya vereceğiz. Enflasyon ve iş gücü piyasasından gelen veriler faiz artırımlarına devam edilmesi gerektiğini gösteriyordu, bu nedenle faiz artırım kararı oybirliği ile alındı. Çünkü eylemlerimiz ve sözlerimiz ile bize olan güveni devam ettirmemiz önemliydi.

Daha fazla faiz artırımına ihtiyacı değerlendirirken, kredi sıkılaşmasının beklenen ve gerçekleşen etkilerine odaklanacağız. Gerçekleşen ve beklenen etkilere bağlı olarak daha fazla faiz artırımı gerekli olabilir. Ancak, 'devam eden' artırımlar yerine 'belki' ve 'bir miktar' sözlerine odaklandık. Kredi şartlarında olası bir sıkılaşma parasal sıkılaştırmanın yapması gereken daha az iş olduğu anlamına gelebilir. Ancak toplantıda, ciddi sayıda insanın kredi şartlarında sıkılaşma öngördüklerini duydum. Bu durum projeksiyonlara da yansıdı. Kredi şartlarında sıkılaşmanın etkisinin büyüklüğünü ise bilmiyorum.

Şu anda SVB'de neyin kötü gittiğini bulmaya çalışıyoruz ve bunları yeni politikalar ile düzeltmemiz gerekli, şeffaf olacağız. Bankacılık gözetim ve denetiminin güçlendirilmesi gerekli. Ancak bankacılık sektörünün genelinde zayıflık yok, SVB'ye özgü bir durum var, regülatörler bunun üzerinde çalışıyor.

Faiz indirimi bu yıl temel senaryolarımız içinde yok. FOMC katılımcıları bu yıl faiz indirimi beklemiyorlar. Enflasyonu yüzde 2'ye getirmek için gerekeni yapacağız. Enflasyonu zaman içerisinde yüzde 2 seviyesine indireceğiz. Mali harcamalar, şu anda enflasyonu yükseltmiyor. Eğer faizlerin daha da yükseltilmesi gerekir ise yükseltiriz.

Son gelişmelerin yumuşak iniş olasılığını değiştirdiğini söylemek için çok erken. Hala yumuşak iniş için bir yol var ve bunu bulmaya çalışıyoruz."

Etiketler: fed faiz jerome powell
REKLAMI KAPAT X