Prof. Aslanoğlu: Yeni TL enstrümanı enflasyona endeksli bir süper bono olabilir

Okuma Süresi: 1 Dakika
Prof. Aslanoğlu: Yeni TL enstrümanı enflasyona endeksli bir süper bono olabilir
Doviz.com
02.08.2023 09:57

Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, tasarruf sahibine enflasyon üzerinde getiri sağlayacak bir enstrüman sunulmasını beklediğini söyleyerek, bu ürünün enflasyona endeksli bir süper bono olabileceğini bildirdi.

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 22,3’ten yüzde 58’e yükseltmesi sonrası enflasyon tahmini 2,6 katına çıkarılmış oldu.

Öte yandan, yüzde 8,8 olan 2024 beklentisi yüzde 33’e, yüzde 5 olan 2025 beklentisi yüzde 15’e yükseltildi. Enflasyon tahminlerindeki bu artış sonrasında ise tasarruf sahiplerinin dövize yöneldiği görüldü.

Ekonomi gazetesinden Burcu Göksüzoğlu’na konuşan Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise dövize gidişi durdurmak için ‘süper bono’ gelebileceği öngörüsünde bulunarak, şunları kaydetti:

”Mevduat faizlerine ikame edecek Türk Lirası tasarrufları cazip kılacak bir enstrümana ihtiyaç var.

Tasarruf sahibine beklenen enflasyon üzerinde ya da en az o kadar getiri sağlayacak bir enstrüman muhtemelen gelecek diye düşünüyorum. Dolayısıyla enflasyona endeksli bir takım mevduatlar olabilir. Bunun yükünün kime kalacağı önemli. KKM’de olduğu gibi bankalar bunu karşılayacaksa o zaman kredi faizlerini de çok çok daha yükseltmeleri gerekir. Bu yük Hazine’ye kalacaksa o da bir başka sorun anlamına gelir. Süper bono tarafı daha gerçekçi geliyor.

Enflasyon aşağı dönene kadar dövize yönelimi engellemeye yönelik 3-6 aylık bir süper bono adımı biraz daha gerçekçi olabilir.”

REKLAMI KAPAT X