Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Azaldı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Azaldı
Doviz.com
24.04.2018 17:08

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan 2018 İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi  raporunu Salı günü yayımladı.  TCMB’nin raporuna göre mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 106,8 puana geriledi.   

 

TCMB’nin  Nisan 2018 İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 2.122 işyerinden alınan yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırarak elde edilen veriler baz alınarak hazırlandı. 

 

Rapora göre Nisan ayında RKGE, bir önceki aya göre 0,7 puan azalarak 111,2 ‘ye geriledi.  Endekse ilişkin  anket sorularına ait yayılma endekslerine göre son üç aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki toplam istihdam miktarına ilişkin sorulara verilen yanıtlar endeksi pozitif yönde etkilerken, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, sabit sermaye yatırım harcaması, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi negatif etkiledi.  Mevcut mamul mal stoku miktarına ilişkin değerlendirmeler ise bir önceki aya göre değişmedi. 

 

Üretim Hacmi, İhracat Sipariş Miktarı

Bir önceki ay çoğunlukta olan  son üç ayın üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin sayısı, Nisan ayında bir önceki aya göre artarak çoğunlukta olmaya devam etti.  Bir önceki ay iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin sayısı çoğunluktayken,   Nisan ayında artış bildirenler çoğunluğa geçti. 

 

Bir önceki ay çoğunlukta olan mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenlerin sayısı, Nisan ayında artarak çoğunlukta olmaya devam etti.   Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki yanıtlar  ise bir önceki aya göre değişmedi.   Bir önceki ay çoğunlukta olan son üç aylık, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin  sayısı,  Nisan ayında artarak çoğunlukta olmaya devam etti.  İç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenlerin sayısı bir önceki ay çoğunluktayken, Nisan ayında artış bildirenlerin sayısı çoğunluğa geçti.    

 

Gelecek üç aya yönelik üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin sayısı bir önceki ay çoğunluktayken,  Nisan ayında azalarak çoğunlukta olmaya devam etti.   Gelecek on iki ayda sabit sermaye yatırım harcamalarının artacağına ilişkin beklentiler azalırken,   gelecek üç ayda istihdamın artacağına  ilişkin  beklentiler ise güçlendi. 

 

Maliyet Artışı

Son üç ayda ortalama birim maliyetlerde artış olduğunu bildirenler bir önceki ayda olduğu gibi çoğunlukta olmaya devam edereken,    gelecek üç ayda artış olmasını bekleyenlerin sayısı bir önceki aya göre artarak çoğunlukta olmaya etti.  Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin de güçlenirken,  gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,4 puan artarak % 11,9 ‘a yükseldi. 

 

İç ve Dış Rekabet

Bir önceki ay çoğunlukta olan, son üç ayda yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde artış bildirenlerin sayısı, Nisan ayında azalarak çoğunlukta olmaya devam etti.  Yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak artış bildirenler sayısı çoğunluktayken, Nisan ayında  bir önceki aya göre değişiklik olmadığını bildirenlerin sayısı çoğunluğa geçti.

 

Genel Gidişat

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı %8,2'ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise %74,1'e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise %17,7'ye yükseldi. 

REKLAMI KAPAT X