Reel sektörün güveni 10 ayın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Reel sektörün güveni 10 ayın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
21 Nisan 2026 10:11

Reel kesim güven endeksi nisan ayında 98,6 puana gerileyerek son 10 ayın en düşük seviyesine indi.

Reel kesim güveninde nisan ayı itibarıyla gözlenen düşüş eğilimi sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından paylaşılan veriler, mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi'nin bir önceki aya kıyasla 1,4 puan azaldığını ve 98,6 seviyesine gerilediğini ortaya koydu.

Reel kesim güveni, bu gerilemeyle birlikte Haziran 2025'ten bu yana kaydedilen en düşük düzeye ulaşırken, ekonomik faaliyetler açısından kritik bir gösterge kabul edilen 100 eşik değerinin de altına inmiş oldu.

Endeksi etkileyen alt göstergelerin dağılımı

Endeksi oluşturan anket sorularına yönelik yayılma endeksleri detaylıca incelendiğinde, farklı kalemlerin genel görünüm üzerinde zıt yönlü etkiler oluşturduğu görüldü.

Sabit sermaye yatırım harcaması ve mevcut toplam sipariş miktarına dair değerlendirmeler endeksi yukarı yönlü destekleyen unsurlar arasında yer aldı.

Buna karşın son üç aydaki toplam sipariş miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki toplam istihdama ilişkin beklentiler endeksi aşağı yönlü baskılayan temel faktörler olarak kayda geçti.

REKLAMI KAPAT X