Reuters anketindeki enflasyon öngörüsü, TCMB'nin tahmininin iki katı oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Reuters anketindeki enflasyon öngörüsü, TCMB'nin tahmininin iki katı oldu
Doviz.com
30.01.2023 16:55

Reuters'in pazartesi günü yaptığı ankette, 2023 yılının sonunda Türkiye'de enflasyonun yılı %41 ile resmi beklentilerin iki katına yakın bir seviyede kapatacağı öngörüldü.

Türkiye'de enflasyon, 2021 yılı sonunda yaşanan döviz krizi nedeniyle yükselmiş olsa da, ekim ayında son 24 yılın zirvesi olan %85,51'e ulaşmıştı. Enflasyonda aralık ayında da baz etkisi nedeniyle keskin bir düşüş yaşanmış ve ocak ayı içinde benzer bir düşüş beklenmeye başlanmıştı.

Ancak ekonomistler, enflasyonun 2023'te Merkez Bankası'nın tahmin ettiği %22,3'lük oranın neredeyse iki katına çıkacağını ve bu yıl mayıs ayında yeniden seçime gidilmesi nedeniyle hayat pahalılığının artabileceğini bekliyor.

Reuters anketine katılan 13 ekonomistin ocak ayı için yıllık enflasyon tahminlerinin medyanı %53,5 olurken, tahminler %51,2 ile %56,65 arasında değişti.

Aylık bazda medyan tahmini ise %2,30 ile %5,95 aralığında olurken, ortalama beklenti %3,8 artış gerçekleşmesi oldu. 

Aylık bazda beklenen keskin artış ise toplu taşıma, tütün ürünleri, hizmetler ve artan gıda fiyatlarını da içeren bir dizi yeni yıl zammından kaynaklandı.

Yükselen fiyatlara rağmen Merkez Bankası ise 2021 sonundan bu yana politika faizini %19'dan %9'a düşürerek alışılmışın dışında bir adım atmıştı. Banka bu hamlesiyle geçen yılın sonlarında yaptığı en son indirim serisinin ekonomik yavaşlamayı ele almayı amaçladığını söylemişti.

Perşembe günü ise Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye'de keskin fiyat artışlarının devam etmesi için hiçbir temel nedenin kalmadığını söyleyerek, enflasyonun yıl sonuna kadar %22,3'e düşeceği yönündeki tahminini korumuştu.

Ancak Reuters anketine katılan 10 ekonomistin yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı %41 olurken, tahminler %30 ile %48 arasında değişti.

Türkiye İstatistik Kurumu ise ocak ayı enflasyon verilerini 3 Şubat Cuma günü açıklayacak.

REKLAMI KAPAT X