Reuters: Bankalar enflasyon muhasebesine geçmek istiyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Reuters: Bankalar enflasyon muhasebesine geçmek istiyor
Doviz.com
08.11.2023 17:16

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in enflasyon muhasebesine dahil edilmeyeceğini açıkladığı bankalar, yüksek enflasyon karşısında gerçek olmayan kârları üzerinden değerlendirilmemek için yeni uygulamaya dahil edilmek istiyor.

Bakan Şimşek, geçen hafta yaptığı açıklamada, önümüzdeki yıl enflasyon muhasebesinin uygulanacağını ancak finans kuruluşlarının kapsama alınmayabileceğini söylemişti.

Konuya yakın üst düzey üç bankacının Reuters'a yaptığı açıklamaya göre bankalar ise enflasyon muhasebesi sonrasında kârlarının yarıdan fazla azalabileceğini düşünüyor.

Reuters tarafından paylaşılan bilgiye göre gerçek olmayan kârlar üzerinden değerlendirilmemek isteyen bankacılar buna göre uygulamaya dahil olmak için Hazine ile görüşme planlıyor.

Ancak, Türkiye Bankalar Birliği resmi bir açıklama için kendisine yöneltilen konuyla ilgili sorulara henüz bir yanıt vermedi.

Sektör, geçen yıl 434 milyar liraya yakın kâr etti

Ekim 2022'de enflasyon yüzde 85'i aşarken, Türk bankacılık sektörü ise bu ortamda tarihi kârlar açıklamış ve sektörün 2022 sonunda net kârı yüzde 366 artışla 433,46 milyar liraya çıkmıştı. Sektörün Ocak-eylül dönemi net kârı ise geçen yıl aynı döneme göre yüzde 53,5 artışla 439,7 milyar lira olmuştu.

Türkiye'de son iki yılda yüzde 85'in üzerine kadar çıkan yüksek enflasyon sonrasında uygulanacak enflasyon muhasebesi ise işletmelerin mali tablolarında enflasyon nedeniyle ortaya çıkan bozulmayı düzeltmeyi amaçlıyor.

İLGİLİ HABER Borsada muhasebe zamanı: Enflasyon muhasebesi hangi şirketleri öne çıkaracak? Gelir kaybı endişelerinin artmasından dolayı ertelenmediği takdirde, 2023 yıl sonu itibarıyla mali tablolar enflasyon muhasebesine göre düzenlenecek. Peki bu durumdan faydalanacak ya da zorlanacak hisse senetleri hangileri olacak? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X