Reuters: Türkiye yeni nükleer santral için ABD ile temasta

Okuma Süresi: 1 Dakika
Reuters: Türkiye yeni nükleer santral için ABD ile temasta
Doviz.com
02.07.2024 15:50

Reuters haber ajansına konuşan  Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, yeni nükleer enerji tesislerine ABD’nin de ilgi gösterdiğini belirterek, taraflar arasında niyet beyanı kapsamında görüşme gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye, nükleer enerjinin elektrik üretimindeki payını 2035 yılına kadar yüzde 10’un üzerine çıkarmayı hedefliyor.

Bu kapsamda Enerji Bakanlığı Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, Türkiye'nin kurmayı düşündüğü nükleer enerji tesislerine ABD'nin de ilgi gösterdiğini söyledi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre Nükleer Santraller Zirvesi'nde soruları yanıtlayan Ceylan, taraflar arasında niyet beyanı anlamında görüşme yürütüldüğünü ifade etti.

Ceylan, iki ülke arasında resmi müzakere yürütülüp yürütülmediği ve görüşülen projelerin küçük mü büyük ölçekli mi olacağı sorusu üzerine ise, "Mevcut santral alanları veya yeni santral sahasını düşünebiliriz. Hem büyük ölçekli santral hem de küçük modüler reaktörler için ABD ile görüşüyoruz. Bunu bir niyet beyanı olarak görebilirsiniz" yanıtını verdi.

ABD'nin daha önce Türkiye ile sadece küçük modüler reaktör (SMR) olarak adlandırılan ve henüz geliştirme aşamasında bulunan küçük ölçekli santraller için görüştüğü biliniyordu ancak milyarlarca dolar yatırım gerektiren büyük ölçekli santraller için görüşme yürüttüğü bilinmiyordu.

İLGİLİ HABER Türkiye'nin ikinci nükleer santrali için Rosatom devrede Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye’ye ikinci nükleer santral inşası için Enerji Bakanlığı ile görüşmeler yürüttüklerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X