Roubini: Trump'ın ekonomik önerileri son derece tehlikeli

Okuma Süresi: 2 Dakika
Roubini: Trump'ın ekonomik önerileri son derece tehlikeli
Doviz.com
20.08.2024 09:07

Kriz kahini olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın bazı ekonomik önerilerinin piyasalar için son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Piyasaların yakından takip ettiği 2024 ABD başkanlık seçiminin piyasa ve ekonomi üzerinde önemli etkiler yaratabileceği belirtilirken ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump'ın bazı ekonomik önerilerin son derece tehlikeli olduğunu söyledi.

Kamala Harris ve Biden yönetimini enflasyonun devam etmesinden sorumlu tutan ve henüz ayrıntılı bir ekonomik plan açıklamayan Donald Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı kampanya konuşmalarında “Amerika'yı yeniden uygun fiyatlı hale getirme” sözü verdi.

Öte yandan Trump, daha düşük fiyatlar ve genişletilmiş vergi indirimleri vaat etti.

İLGİLİ HABER ING yorumladı: ABD seçimleri euro ve doları nasıl etkiler? ING analistleri yaklaşan ABD başkanlık seçimlerinin dolar ve euro üzerindeki olası etkisini değerlendirdi.

“Fiyatların yükselmesine yol açabilir”

Kriz kahini olarak bilinen ekonomist Nouriel Roubini, Trump'ın önerdiği politikaların (genel tarifeler ve 2017 vergi indirimlerinin uzatılması dahil) hem ekonomi hem de piyasa için "son derece tehlikeli" olduğunu ve sonuçta fiyatların yükselmesine yol açabileceğini söyledi.

Roubini, Trump'ın önerdiği ekonomi politikalarına ilişkin yaptığı açıklamada “Ekonomi ve piyasa için gerçekten mantıklı olabilecek bir dizi politikaya sahip olabilir. Ancak ticaret, para birimi, para ve maliye politikaları konusunda yapmak istediklerini olduğu gibi kabul ederseniz, bu politikalar son derece tehlikeli olur” dedi.

Trump'ın önerdiği politikalar ile Harris'in ekonomik ajandasını karşılaştıran Roubini, her şeyin öngörülebilirliğe bağlı olduğunu ve kesinliğin yatırımcılar tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

Roubini, “Harris daha öngörülebilir olacak. Biden'a göre küçük bir farklılık var, ancak bu politikaların ne olduğunu biliyoruz ve aslında bu politikalar oldukça iyi oldu. Büyüme güçlü. Borsa tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Tahvil faizleri düşük. İstihdam yaratımı sağlam. ABD ekonomisinde pek çok sorun var ama bunlar seküler, partizan değil” dedi.

Goldman Sachs: Kötü bir fikir

Goldman Sachs da Trump'ın Çin ithalatına yüzde 60 ve diğer her şeye yüzde 10 gümrük vergisi getirilmesini içeren tarife teklifinin tüketici fiyatlarını yüzde 1,9 artıracağını öngördüğünü açıkladı.

Moody's Analytics başekonomisti Mark Zandi ise Trump'ın gümrük vergisi teklifini "asla iyi sonuçlanmayacak kötü bir fikir" olarak nitelerken "İyi işleyen bir piyasa ekonomisinin temel taşı bağımsız bir merkez bankasıdır ve bu bağımsızlığı zedeleyecek her şey gerçekten çok kötü bir fikirdir" dedi.

Nobel ödüllü ekonomistten uyarı

Nobel ekonomi ödüllü Paul Krugman da Richard Nixon yönetiminin merkez bankasına politikayı gevşetmesi için baskı yaptığı 1970'lere referans vererek Trump'ı eleştirdi.

Krugman “Para politikasının gerçekten ciddi bir şekilde siyasallaştığı son dönem Richard Nixon dönemiydi ve sonuçları felaket oldu. Bu, 1970'lerin geri kalanında yanlış giden her şey için zemin hazırlamaya yardımcı olan gereksiz bir enflasyon patlamasıydı" dedi.

REKLAMI KAPAT X