Rusya, Türkiye'nin BRICS'e (Brezilya, Rusya, İran, Çin, Güney Afrika) katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını açıkladı.
Kremlin'den bugün yapılan açıklamada, Türkiye'nin BRICS'e katılma konusunun ülkelerin ekonomik birliğini temsil eden BRICS zirvesinin gündeminde olacağı belirtildi.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, BRICS'e çeşitli devletler tarafından artan bir ilgi olduğunu, ancak gruplaşmanın ilgilenen tüm ülkeleri tamamen tatmin etmesinin mümkün olmadığını söyledi.
BRICS topluluğu ise Batı ülkelerinin ekonomik birliğine alternatif olarak görülüyor.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, son olarak Çin Halk Halk Cumhuriyeti'ne yaptığı üç günlük ziyaretin başlangıcında, Türkiye'nin Brüksel ile gümrük birliği içinde olduğunu ancak aynı zamanda gelişmekte olan 10 ekonomiden oluşan BRICS gibi farklı platformlarda çeşitli ortaklarla işbirliği için yeni fırsatlar araştırdığını söylemişti.
BRICS nedir, kimlerden oluşur?
Başlangıçta Güney Afrika’yı içermeyen “BRIC” kısaltması, 2001’de İngiliz ekonomist Jim O'Neill tarafından Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in büyüme potansiyelini vurgulayan bir makalede kullanılarak literatüre girmişti.
Birliğin kuruluşu ise Rusya’nın girişimleriyle, ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengeleyecek gayri resmi bir platform olarak 2009’a dayanıyor. Güney Afrika’nın da bir yıl sonra davet edilmesiyle birlik bugünkü BRICS adını aldı.
Çin, 18,5 trilyon dolarlık ekonomisiyle birliğin bu alanda açık ara lideri konumunda. Hindistan 4,1 trilyon dolar, Brezilya 2,2 trilyon dolar, Rusya 1,9 trilyon dolar, Suudi Arabistan ise 1,1 trilyon dolar büyüklükteki ekonomileriyle Çin’i takip ediyor.
Üye diğer ülkelerden BAE 536 milyar dolar, Güney Afrika 401 milyar dolar, İran 386 milyar dolar, Mısır 257 milyar dolar ve Etiyopya 192 milyar dolar ekonomik büyüklüğe sahip. Genişleyen yeni BRICS'in toplam nüfusu ise yaklaşık 3,5 milyara çıkarken bu da dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 44’üne tekabül ediyor.