Samsung çip üretim kapasitesini artırmayı planlıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Samsung çip üretim kapasitesini artırmayı planlıyor
Doviz.com
26.12.2022 15:57

Güney Kore gazetesinin pazar günü geç saatlerde paylaştığı bir habere göre Samsung, ekonomik yavaşlama tahminlerine rağmen gelecek yıl en büyük yarı iletken tesisinde çip üretim kapasitesini artırmayı planlıyor.

Samsung'un bu hamlesi, düşen talebin bir sonucu olarak çip bolluğu nedeniyle rakip çip üreticilerinin yatırımlarını azaltma kararı almasının ardından geldi.

Analistler, Samsung'un yatırım planında ısrar etmesinin ise çip üretimi pazarında payının yükseleceğini ve talep üzerinde toparlanma görülmeye başlandığında bunun hisse fiyatını da olumlu olarak destekleyeceğini belirtti.

Seoul Economic Daily'nin bir haberine göre Samsung ayrıca Güney Kore'nin Pyeongtaek kentindeki P3 fabrikasında DRAM bellek çipleri için kapasite artırmayı planlıyor.

Gazete ayrıca fabrikanın kapasitesinin sözleşmeler kapsamında daha da genişletilebileceğini belirtti. Bu yıl son teknoloji NAND flash bellek çiplerinin üretimine başlayan P3 fabrikası ise şirketin aynı zamanda en büyük çip üretim tesisi konumunda bulunuyor.

Gazete, Samsung'un önümüzdeki yıl en az 10 aşırı ultraviyole makinesini fabrikaya kazandırmayı planladığını da iddia etti.

Samsung yöneticileri ise konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Son olarak Samsung yetkilileri, ekim ayında sektörün orta ve uzun vadeli talebi karşılamak için üretimi azaltma eğilimine meydan okuyarak, çip üretimini kasıtlı olarak azaltmayı düşünmediğini söylemişti.

Samsung'dan Han Jin-man, o dönemlerde verdiği bir röportajda "Orijinal altyapı yatırım planlarımızın arkasında durmayı planlıyoruz." demişti.

Öte yandan, bellek çip üreticisi Micron Technology Inc, 2022 mali yılında 12 milyar dolar olan yatırımlarını 2023 mali yılında 7 milyar dolar ile 7,5 milyar dolar arasına düşüreceğini söyledi. Şirket ayrıca 2024 mali yılında da yatırım harcamalarını önemli ölçüde azaltacağını belirtmişti.

Tayvanlı çip üreticisi TSMC ise ekim ayında 2022 yıllık yatırım bütçesini en az %10 azalttığını açıklayarak, “Talep konusunda her zamankinden daha temkinliyiz.” demişti.

Hyundai Motor Securities Araştırma Müdürü Greg Roh ise pazartesi günü yayınladığı bir müşteri notunda, "Çip endüstrisindeki gerileme, sektör lideri firmalar dışındaki çip şirketlerinin zorluklarını artıracak ve Samsung gibi üst düzey şirketlerin piyasa kontrolü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler: Samsung çip üretimi
REKLAMI KAPAT X