Sanayi üretimi ocak ayında beklentileri aştı 

Okuma Süresi: 1 Dakika
Sanayi üretimi ocak ayında beklentileri aştı 
Doviz.com
10.03.2023 10:15

Sanayi üretimi ocak ayında yıllık bazda yüzde 4,5 artarak, yüzde 2,5 olan artış beklentisinin üzerine çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının ilk sanayi üretimi verisini açıkladı.

Buna göre, sanayi üretimi ocak ayında yüzde 0,8 artış beklentilerine karşın aylık bazda yüzde 1,9 artış kaydetti. Yıllık bazda ise yüzde 4,5 artış yaşandı. Ocak ayı için yıllık artış beklentisi ise yüzde 2,5 seviyesindeydi.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin, son dönemde küresel yavaşlamaya paralel olarak iki ay art arada daralmasını ardından ocak ayında tekrar yıllık bazda büyümesi bekleniyordu. Tahminler ise yüzde 1,9 ile yüzde 3,5 aralığında yer alıyordu.

Ayrıca TÜİK, deprem bölgesinden gelen verilere dair de açıklamada bulundu.

TÜİK'ten konuyla ilgili yapılan açıklama şöyle: 

"Sanayi Üretim Endeksinin hesaplanmasında Aylık Sanayi Üretim Anketi ve Katma Değer Vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen veriler kullanılmaktadır. Ülkemizin yaşamış olduğu deprem felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilmiş ve beyannameler ertelenmiş, bu illerden derlenen anketlerden yüzde 38 oranında cevap alınabilmiştir. Bu nedenle, 2023 Ocak ayına ilişkin hesaplamalarda eksik gözlemler için e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki payı yüzde 5,01'dir."

REKLAMI KAPAT X