Trafikte yaşanan kazalar sonucu oluşan maddi hasarların onarılmasının ardından kusursuz olan taraf, aracı için değer kaybı tazminatı alabiliyor. Peki, değer kaybı nasıl hesaplanıyor, tazminat nasıl alınıyor? İşte detaylar…
Trafik kazaları sonrasında geçmişte değer kayıplarının hesaplaması için aracın kaza sonucunda gerçek anlamda kaybettiği değer üzerine odaklanılmaktaydı. Yani, kaza öncesinde 150.000 TL piyasa değeri olan aracın kaza sonrasında ikinci el araç platformlarında 130.000 TL üzerinden satıldığı tespit edildiğinde arada 20.000 TL’lik değer kaybı olduğu kabul edilmekteydi. Ancak bu yöntem bugün kullanılmamakta. *Tahancı Hukuk Bürosu
Buna göre Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bildirdiği haliyle trafik kazalarında gerçekleşen değer kayıplarında; aracın modeli, kilometresi, piyasa değeri, kullanılmışlık düzeyi, hasar nedeniyle değişen parçanın değeri dikkate alınıyor.
Değer kaybına ilişkin formülde hesaplama ise sigorta şirketinin belirlediği eksper tarafından yapılıyor.
Bu kapsamda aracın en basit onarımından en ağır hasarlara kadar ödeme alınabiliyor.
Başvuru süreci nasıl işliyor?
Hürriyet'in haberine göre ödemeden yararlanabilmek için trafik kazası anında oluşturulan tüm evrakların saklanması gerekiyor. Başvuruyu yaparken hasar ekspertiz raporu (bunu eksper dosyaya ekliyor), aracın ruhsat fotokopisi, sürücü belgesi, hasar fotoğrafları, banka hesap bilgisi (IBAN), kaza tespit tutanağı fotokopisini toplayarak ilgili sigorta şirketinin varsa internet sitesi üzerindeki sekmeden yoksa irtibat kurarak evraklar bizzat teslim edilebiliyor.
Düşük bulunursa itiraz yolu açık
Değer kaybı tazminatının düşük bulunması halinde ise dava açarak itiraz hakkı kullanılabiliyor. Ancak Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun formülü uygulanacağı için dava gibi süreçlerin olumlu sonuçlanmayabileceğini unutmamak gerekiyor.
2 yıl süresi var
Değer kaybı tazminatına başvurmak için ise kaza tarihinden itibaren 2 yıl içinde sigorta şirketine başvurulması gerekiyor. Aynı araçla defalarca kazaya karışılıp haklı taraf olunması halinde her kaza için değer kaybı talep edilebiliyor. Öte yandan, farklı araçlar için de haklı olunması durumunda yine değer kaybı tazminatı alınabiliyor.